Mod preparare
Fasolea se curata, se spala bine in cateva ape si se pune la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte de a trece la prepararea propriu zisa.
Se scurge fasolea de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert cu apa rece proaspata. Se lasa fasolea sa clocoteasca 2-3 minute, se scurge bine de prima apa si se clateste cu apa rece, intr-o sita.
Intr-o oala se pune fasolea, morcovii, o ceapa intreaga si pastarnacul (toate legumele se pun intregi, dar curatate de coaja si bine spalate).
In mod normal, fasolea inmuiata timp de 10-12 ore ar trebui sa fiarba în 40-45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se verifica, gradul de fierbere. Fasolea trebuie sa fie bine fragezita, dar sa nu se sfarame, sa isi pastreze bine forma. Cand este frageda, se sareaza fasolea si se mai da in doua-trei clocote. Cratita se da, apoi, deoparte de pe foc, fasolea se strecoara prin sita si se pastreaza lichidul.
Se curata si se toaca cele 2 cepe ramase si usturoiul. Se calesc in ulei, la foc mediu, pana se inmoaie. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga in cratita fasolea si aproximativ 600-700 de ml. din lichidul in care a fiert. Se adauga morcovii si pastarnacul taiate in bucati potrivite, pasta de rosii. Daca e nevoie, se completeaza cu lichid ramas de la fierberea fasolei, astfel incat sa fie totul bine acoperit; se lasa sa clocoteasca 3-4 minute.
Pofta buna!