Portocalele sunt fructe exotice cu numeroase beneficii pentru întreg organismul, dar pot fi folosite si în mastile de fata, deoarece au în compozitie substante cu puternice efecte antiîmbatrânire. Sarace în calorii, dar pline de nutrienti, portocalele contribuie la întarirea sistemului imunitar si previn aparitia ridurilor. O singura portocala are în compozitie nu mai putin de 170 de substante fitochimice si peste 60 de flavonoide, compusi despre care studiile afirma ca au reale efecte antiinflamatoare si antioxidante.
Afla care sunt principalele beneficii ale consumului de portocale asupra sanatatii si frumusetii, valorile lor nutritionale si categoriile de persoane care ar trebui sa le evite!
Portocale: beneficii pentru sanatate
- Regleaza tensiunea arteriala si scade riscul de boli cardiovasculare
Potrivit American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum sunt portocalele, grepgrutul, mandarinele, clementinele etc., poate reduce cu 19% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor.
Este bine cunoscut faptul ca reducerea cantitatii de sare ajuta la reglarea tensiunii arteriale, însa ceea ce multi oameni nu stiu este ca aportul crescut de potasiu poate avea acelasi efect benefic. Totodata, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arata ca mai putin de 2% din populatia adulta respecta recomandarea de a consuma cel putin 4700 mg de potasiu zilnic.
- Posibile efecte anticancerigene
Un studiu publicat în revista stiintifica American Journal of Epidemiology concluzioneaza ca un consum regulat de banane, portocale si suc de portocale în primii doi ani de viata poate scadea riscul de aparitie a leucemiei.
Fiind o sursa bogata în vitamina C, un putetrnic antioxidant, portocalele ajuta, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Continutul crescut de fibre din portocale este benefic si în prevenirea cancerului colorectal.
Fibrele, potasiul, vitamina C si colina din compozitia portocalelor sunt substante care contribuie la mentinerea starii generale de sanatate, dar în special a sanatatii inimii. Potrivit unei cercetari de mare amploare, subiectii care au consumat peste 4000 mg de potasiu zilnic au prezentat un risc cu 50% mai redus de a face boli de inima. Totodata, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, mentine sanatatea oaselor si reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.
- Previne sau tine sub control diabetul
Studiile arata ca persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 care au un regim alimentar bogat în fibre au glicemia în parametri normali, iar cele cu diabet de tip 2 pot sesiza o îmbunatatire a nivelului de zahar din sânge, a lipidelor si a insulinei. Cu toate acestea, portocalele au un continut destul de mare de fructoza, motiv pentru care trebuie consumate ciu moderatie de catre persoanele cu diabet.
Portocale: beneficii pentru frumusete
- Simuleaza productia de colagen
Continutul crescut de vitamina C din portocale protejeaza pielea de efectul nociv al razelor soarelui si al poluarii, previne aparitia ridurilor si îmbunatateste textura pielii. Acest antioxidant joaca un rol esential în formarea colagenului, cel care asigura elasticitate pielii. Pe masura ce îmbatrânim, nivelul de colagen din tesuturi scade, motiv pentru care pielea se usuca si apar ridurile. Din acest motiv, este important sa manânci zilnic o portocala, bogata în acid citric si vitamina C, un duo imbatabil împotriva îmbatrânirii pielii.
Portocalele sunt fructe bogate în vitamina A, care previne dezvoltarea si raspândirea bacteriilor si virusurilor în organism. De asemenea, aceasta vitamina este des utilizata ca ingredient de baza în produsele cosmetice antiacneice, deoarece reduce inflamatia si, astfel, îmbunatateste aspectul pielii. Totodata, acidul citric are puternice efecte exfoliante, înlaturând cu succes celulele moarte de la suprafata pielii si micsorând porii, prevenind astfel aparitia acneei.
- Hidrateaza în profunzime pielea
Acidul citric este un compus-cheie în ameliorarea aspectului ridurilor si catifelarea pielii. Se gaseste în toate citricele si este utilizat inclusiv în produsele cosmetice exfoliante, deoarece curata bine, dar hidrateaza în acelasi timp pielea.
- Previne îmbatrânirea prematura a pielii
Datorita antioxidantilor din compozitie, portocalele te protejeaza de efectul nociv al soarelui, protejându-ti pielea de diverse probleme si prevenind totodata cancerul de piele. Potrivit medicilor de la Universitatea din Maryland, expunerea prelungita la soare poate reduce nivelul de vitamina A din organism, ceea ce poate duce la leziuni dermatologice.
Valori nutritionale pentru o portocala
O portocala de marime medie (apriximativ 150 de grame) contine 80 de calorii, o grame de grasime, 250 miligrame de potasiu, 19 grame de carbohidrati (14 grame zahar si 3 grame fibre) si 1 gram de proteine.
O singura portocala îti asigura 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A si 6% din necesarul de calciu.
Portocalele sunt bogate în tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, folati, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu si cupru. De asemenea, portocalele au în compozitie antioxidanti puternici si benefici pentru vedere, precum colina, zeaxantina si carotenoizii (care au si efecte anticancerigene, în special împotriva cancerului de prostata).
Consumul de portocale: contraindicatii
Persoanele care urmeaza tratament cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inima, trebuie sa consume cu moderatie citrice, deoarece pot manifesta o crestere a nivelului de potasiu în sânge. Aceeasi atentionare este valabila si în cazul suferinzilor de boli renale, ai caror rinichi nu pot înlatura corespunzator excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicatii severe si chiar la deces.
De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care sufera de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrautati simptome precum arsurile la stomac si regurgitatia.
Sursa: csid