e-mancare.ro

Blog

Adevarul despre remediile pentru mahmureala: ce functioneaza

Adevarul despre remediile pentru mahmureala: ce functioneaza

Te-ai întrebat vreodata ce remedii pentru mahmureala functioneaza cu adevarat? Afla.

Aproximativ 77% dintre bautorii au raportat ca sufera de mahmureala.

Cu simptome care includ dureri de cap, greata, ameteli, sete si sensibilitate la lumina sau sunet, mahmureala poate fi un pret mare de platit în dimineata dupa o noapte de baut intens.

Desi stiinta nu a descoperit înca un remediu pentru mahmureala, unele remedii pot ajuta la accelerarea (sau la încetinirea) refacerii. Healthline a vorbit cu Gantt Galloway, PharmD, om de stiinta în cadrul Laboratorului de cercetare în dependenta si farmacologie de la California Pacific Medical Center Research Institute din San Francisco, California, pentru a afla care dintre ele functioneaza cel mai bine.

SOLUTII DE SANATATE

Cautati mai multe îndrumari privind solutiile de sanatate?
Conectati-va cu produse si resurse pentru a va ajuta sa va îndepliniti obiectivele de sanatate.

1. Hidrateaza-te. Alcoolul actioneaza ca un diuretic, ceea ce înseamna ca face organismul sa piarda apa. Desi înlocuirea apei pierdute nu va va vindeca mahmureala, o va face mai putin dureroasa. Încercati Gatorade sau alta bautura pentru sport pentru a reface electrolitii pierduti si pentru a obtine un pic de zahar în acelasi timp.

2. Manânca. În mod ideal, mâncati atât înainte, cât si dupa ce ati baut. A avea alimente în stomac încetineste rata de absorbtie a alcoolului. Si asigurati-va ca nu lasati bautul sa înlocuiasca mâncarea unei mese.

„Exista unele indicii ca o parte din dificultatea pe care o întâmpina oamenii se datoreaza faptului ca nu au mâncat suficienta mâncare în timp ce au baut”, a spus Galloway. „Întotdeauna vrei sa te angajezi în îngrijirea personala de baza pentru a te descurca bine.”

3. Dormi. Este usor sa lasati bautura sa va modifice programul de somn. „Independent de orice alt efect pe care l-ar putea avea alcoolul, întreruperea somnului va face sa va simtiti mai rau a doua zi si provoaca tulburari cognitive a doua zi”, a spus Galloway. Deoarece alcoolul afecteaza calitatea somnului, încearca sa fii treaz cât mai mult timp posibil.

4. Luati vitamina B6. Nu va va vindeca mahmureala, dar va reduce simptomele. Vitamina B6 poate fi gasita în carne de pasare, peste, ficat, cartofi si fructe non-citrice. Îl poti gasi si în multivitaminele tale zilnice.

5. Nu conduceti si nu folositi utilaje grele. Desi nu este la fel de grav ca efectele alcoolului, pur si simplu a fi mahmureala, de asemenea, atenueaza timpii de reactie si abilitatile de luare a deciziilor. Efectele dureaza timp de 16 ore, asa ca daca intentionati sa beti suficient pentru a trece mahmureala, nu planuiti sa conduceti a doua zi.

6. Nu luati Tylenol. Acetaminofenul din Tylenol determina organismul sa metabolizeze alcoolul mai lent. De asemenea, poate provoca leziuni hepatice în doze mari. În special, Galloway avertizeaza împotriva consumului de Nyquil ca sursa de alcool, deoarece contine acetaminofen.

În schimb, va recomanda sa luati un analgezic AINS, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina. AINS reduc, de asemenea, inflamatia care poate fi asociata cu mahmureala.

7. Nu continua sa bei. Bautul ocazional nu prezinta riscuri pentru sanatate, dar consumul regulat suficient pentru a provoca mahmureala este un factor de risc major pentru alcoolism.

Mituri distruse

Uneori este greu sa stii ce este adevarat si ce nu atunci când vine vorba de întelepciunea conventionala despre mahmureala. Nu lasa aceste patru mituri sa te împiedice.

1. Dormi mai bine când esti beat. Un pahar de noapte poate parea tentant, dar alcoolul perturba somnul, în special somnul REM, de care organismul are nevoie pentru a se restabili.

„În timp ce multi oameni sunt constienti de faptul ca alcoolul îi poate face somnoros si îi poate ajuta sa adoarma, consumul de doua sau mai multe bauturi determina o scadere semnificativa a calitatii somnului”, a spus Galloway. „Somnul tau este mai putin odihnitor si te vei simti mai putin împrospatat chiar si cu cantitati de alcool mai mici decât cele care provoaca mahmureala.”

2. Cofeina poate vindeca mahmureala. „Daca esti lipsit de somn si ai dormit prost din cauza alcoolului, un pic de cofeina te poate ajuta sa te trezesti”, a spus Galloway. Cu toate acestea, doua aspecte principale ale mahmurelii sunt greata si tremorurile, ambele agravând cofeina.

3. Poti sa conduci în siguranta odata ce esti treaz. La mult timp dupa ce alcoolul a parasit sistemul tau, reflexele tale sunt înca afectate. „Oamenii se blocheaza foarte mult pe ideea ca medicamentele îsi au efectul doar în timp ce sunt în organism”, a spus Galloway. „Puteti masura o modificare a EEG care dureaza 16 ore dupa ce alcoolul a disparut din organism.” Persoanele care conduc la locul de munca sau care opereaza masini grele ar trebui sa fie precaute în timp ce trec mahmureala si sa decida daca sunt sau nu în siguranta sa conduca.

4. Nu ai nicio problema. Daca întâmpinati doar mahmureala din când în când, atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. Dar daca va aflati în cei 25 la suta dintre studentii care sufera de mahmureala saptamânal – sau chiar în cei 15 la suta dintre lucratorii care sufera de mahmureala lunar – poate doriti sa va reconsiderati.

„Oamenii au aceasta conceptie gresita ca dependenta este despre dependenta fizica, nevoia sa aiba mai mult pentru a nu te îmbolnavi”, a spus Galloway. „Dar dependenta se refera la relatia ta cu alcoolul. Daca aveti mahmureli frecvente, iar aceste mahmureli va cauzeaza probleme, acesta este un semn ca aveti o problema cu alcoolul.”

Spunând Adevarul 

Dar o anumita întelepciune conventionala are ceva adevar în ea:

1. Lichiorurile întunecate provoaca mahmureala mai grava decât bauturile limpezi. Lichiorurile întunecate contin congeneri, produse secundare ale productiei de alcool care se gasesc în principal în coniac, vin rosu si tequila. Congenerii fac mahmureala mai severe si de lunga durata. Lichiorurile clare precum romul argintiu, vodca si ginul contin mai putini congeneri.

2. Consumul de alimente sarate, grase ajuta. Alimentele bogate în grasimi si proteine pot întârzia absorbtia alcoolului, oferind metabolismului mai mult timp pentru a elimina alcoolul din organism. Sarea va ajuta la înlocuirea electrolitilor pierduti, iar carnea contine vitamina B6, care reduce simptomele mahmurelii.

3. O alta bautura ajuta. Desi mahmureala este foarte diferita de sevrajul de alcool, poate produce sindromul de întrerupere acut, pe care putin alcool l-ar putea ameliora. Galloway avertizeaza însa ca aceasta nu este o strategie buna pe termen lung.

„Întelepciunea conventionala este ca este eficient”, a spus el. „Dar daca ai consumat suficient alcool pentru a provoca mahmureala si tulburari substantiale si disconfort a doua zi, trebuie sa te uiti la bautura. Mai mult alcool a doua zi poate alimenta focul consumului excesiv de alcool.”

„Daca esti cineva care are mahmureala frecventa si crezi ca nu poti deveni alcoolic pentru ca acum detii controlul, esti în aceeasi barca cu toti cei care devin alcoolici”, a spus Galloway. „Nici ei nu credeau ca pot deveni alcoolici.”

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult