Ti-a ramas putin vin in sticla de aseara si ai uitat sa il pui inapoi in frigider? Nicio problema!
Nu este nevoie sa il arunci. Resturile de vin pot fi folosite cu succes ulterior, daca le ingheti rapid si le pastrezi in congelator, in tavi speciale pentru cuburile de gheata.
Este un truc pe care celebra Nigella Lawson il foloseste de foarte mult timp. „Probabil ca un somelier s-ar enerva daca ar auzi asta”, glumeste cheful britanic.
Nigella Lawson te invata ce sa faci cu vinul ramas in sticla: „Este o metoda care functioneaza foarte bine!”
Dupa cinele delicioase pe care le organizeaza pentru prieteni, Nigella recunoaste ca nu arunca vinul ramas in sticle sau in pahare, pentru ca ar fi o risipa. In schimb, ea toarna resturile in tavi pentru cuburi de gheata sau in pungi speciale, compartimentate.
Apoi, ea eticheteaza recipientele si le pastreaza la congelator, pentru a le folosi mai tarziu la gatit tot felul de preparate: tocanite, sosuri, paste sau risotto.
Daca vrei sa incerci trucul Nigellei, foloseste tavi sau pungi speciale pentru gheata. Astfel, iti va fi mult mai usor sa folosesti anumite cantitati. Nu uita sa treci data pe eticheta, pentru a sti cat de vechi este vinul.
„Vinul oxideaza daca este lasat in sticla deschisa sau in pahar. Daca nu il bei imediat, mai bine il congelezi!”, explica Nigella. Desi vinul congelat nu va avea acelasi gust fresh si intens pentru a fi baut, el poate fi folosit fara probleme la gatit.
Nu numai ca este o solutie rapida (nu trebuie sa decongelezi vinul, ci doar sa il pui in tigaia sau oala incalzita), dar este si o metoda de evitare a risipei alimentare. „Cand reteta imi cere doar un pahar de vin, nu trebuie sa deschid o sticla intreaga”, spune cheful bucatar.
Poti congela atat vinul alb, perfect pentru risotto si sosuri pentru paste, cat si vinul rosu sau rose, delicios in tocanite sau sosuri pentru carne sau peste.
Sursa: andreearaicu