e-mancare.ro

Blog

Ce sa faci cu vinul ramas in sticla

Ti-a ramas putin vin in sticla de aseara si ai uitat sa il pui inapoi in frigider? Nicio problema!

Nu este nevoie sa il arunci. Resturile de vin pot fi folosite cu succes ulterior, daca le ingheti rapid si le pastrezi in congelator, in tavi speciale pentru cuburile de gheata.

Este un truc pe care celebra Nigella Lawson il foloseste de foarte mult timp. „Probabil ca un somelier s-ar enerva daca ar auzi asta”, glumeste cheful britanic.

Nigella Lawson te invata ce sa faci cu vinul ramas in sticla: „Este o metoda care functioneaza foarte bine!”

Dupa cinele delicioase pe care le organizeaza pentru prieteni, Nigella recunoaste ca nu arunca vinul ramas in sticle sau in pahare, pentru ca ar fi o risipa. In schimb, ea toarna resturile in tavi pentru cuburi de gheata sau in pungi speciale, compartimentate.

Apoi, ea eticheteaza recipientele si le pastreaza la congelator, pentru a le folosi mai tarziu la gatit tot felul de preparate: tocanite, sosuri, paste sau risotto.

Daca vrei sa incerci trucul Nigellei, foloseste tavi sau pungi speciale pentru gheata. Astfel, iti va fi mult mai usor sa folosesti anumite cantitati. Nu uita sa treci data pe eticheta, pentru a sti cat de vechi este vinul.

„Vinul oxideaza daca este lasat in sticla deschisa sau in pahar. Daca nu il bei imediat, mai bine il congelezi!”, explica Nigella. Desi vinul congelat nu va avea acelasi gust fresh si intens pentru a fi baut, el poate fi folosit fara probleme la gatit.

Nu numai ca este o solutie rapida (nu trebuie sa decongelezi vinul, ci doar sa il pui in tigaia sau oala incalzita), dar este si o metoda de evitare a risipei alimentare. „Cand reteta imi cere doar un pahar de vin, nu trebuie sa deschid o sticla intreaga”, spune cheful bucatar.

Poti congela atat vinul alb, perfect pentru risotto si sosuri pentru paste, cat si vinul rosu sau rose, delicios in tocanite sau sosuri pentru carne sau peste.

Sursa: andreearaicu

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Budinca de chia cu ciocolata

Budinca de chia cu ciocolata

Aceasta budinca cu chia si ciocolata are un gust incredibil. Adauga capsune si nimeni nu-i va putea rezista

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici sau Galette cu piersici. In aluat se simte gustul de unt, iar fructele coapte nu fac decat sa intregeasca acest desert special de vara.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca pentru Paste - Pasca traditionala cu branza dulce

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Tort trio de ciocolata

Tort trio de ciocolata

Un tort de ciocolata delicios, cu trei feluri de mousse si un blat umed de cacao. Daca vreti sa impresionati cu un tort bun, dar si cu un aspect placut, acesta este perfect.

Citeste mai mult

Mancaruri cu carne Pui Caprese

Pui Caprese

Puiul Caprese sau mai bine zis, piept de pui in sos de rosii cu mozzarella si busuioc proaspat este o retetainterpretata dupa salata caprese

Citeste mai mult

Diverse Terci de ovaz cu banane si nuci (Porridge)

Terci de ovaz cu banane si nuci (Porridge)

Porridge - fulgii de ovaz sunt ideali pentru micul dejun, deoarece sunt hranitori si cresc senzatia de satietate.

Citeste mai mult

Pizza & paste Pizza cu pui

Pizza cu pui

Reteta de pizza cu piept de pui este o varianta minunata pentru cei mai carnivori

Citeste mai mult

Pizza & paste Aluat pizza

Aluat pizza

O alta metoda de preparare a aluatului pentru pizza, care da rezultate foarte bune, cudrojdia instant .

Citeste mai mult

Pizza & paste Paste cu piept de pui

Paste cu piept de pui

Reteta Pastele cu pui sunt bune pentru un pranz tarziu, satioase si nutritive

Citeste mai mult