Descriere
Saratele/crackers cu seminte (seminte de susan alb, seminte de susan negru, seminte de in, seminte de floarea soarelui), usor de preparat pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert si care au o lista lunga de ingrediente (care pot include ulei hidrogenat, emulgatori si diversi aditivi).
Aceasta reteta de saratele (crackers) cu seminte este fara oua, care se prepara intr-un singur vas. Poti manca aceste saratele (crackers) ca atare sau le poti combina cu humus, sosurile preferate (pesto de patrunjel sau sos de branza), sau le poti servi alaturi de o supa crema sau o salata. Poti adauga in aluat, pentru a da si mai multa aroma acestor saratele, condimente si ierburi uscate – usturoi pudra, coriandru, rozmarin, fenicul, cimbru.
Stiai ca?
- Semintele de susan sunt o sursa buna de energie datorita continutului ridicat de grasimi bune (polinesaturate si Omega-6)? In plus, susanul contine fibre, fier, calciu, magneziu si fosfor, care cresc nivelul de energie.
- Susanul negru este unul dintre cele mai vechi condimente folosite de om? Este omniprezent in bucatariile din India, Coreea si Africa si te ajuta sa lupti impotriva imbatranirii, constipatiei, indigestiei, osteoporozei, hipertensiunii si chiar cancerului.
- O planta folosita de multa vreme in industria textila (inul) are atat de multe beneficii pentru sanatate? Semintele si uleiul de in ajuta digestia, scad colesterolul si previn unele afectiuni.
- Delicioasele seminte de floarea-soarelui nu sunt doar o simpla gustare? Ele au o multime de beneficii, insa trebuie consumate cu masura, din cauza ca au un aport caloric mare.
Mod preparare
Primul pas pentru a pregati aceste saratele (crackers) cu seminte este preincalzirea cuptorului la 230º C.
Intr-un bol incapator, cerne faina, adauga praful de copt, semintele (seminte de susan alb, seminte de susan negru, seminte de in, seminte de floarea soarelui) si sarea, apoi toana uleiul si apa, amestecand pana la incorporare; lasa aluatul sa se odihneasca 10 minute.
Imparte aluatul in doua si intinde fiecare jumatate intr-un strat foarte subtire (2-3 mm), cu un sucitor.
Taie aluatul in formele dorite (patrate, dreptunghiuri, romburi).
Pune saratelele pe o foaie de copt si inteapa-le cu o furculita, din loc in loc, apoi transfera hartia de copt pe o tava.
Da tava la cuptorul preincalzit timp de 12-15 minute, pana cand saratelele devin aurii (daca saratelele de pe margine se coc mai repede, scoate-le din tava).
Repeta procesul cu a doua jumatate de aluat.
Serveste imediat aceste saratele (crackers) cu seminte sau depoziteaza-le timp de pana la o saptamana, intr-o caserola acoperita, la temperatura camerei.
Poti presara seminte peste saratele dupa ce le-ai dat forma dorita.