e-mancare.ro

Blog

Beneficiile spanacului

Spanacul este o leguma cu frunze verzi, originara din Persia, este inrudit cu sfecla si quinoa. 

Spanacul contine o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Este o sursa buna de vitamina K, cunoscuta pentru imbunatatirea starii de sanatate a oaselor, dar si de vitamina A, benefica pentru sistemul imunitar, vedere si dezvoltarea celulelor. Contine si vitamina C (actioneaza ca un puternic antioxidant ce sustine sanatatea pielii si a sistemului imunitar), acid folic (cunoscut si sub numele de vitamina B9, care este esential pentru femeile insarcinate, contribuind la functionarea normala a celulelor si cresterea tesuturilor), vitamina B2, mangan si magneziu. Prin continutul de acid alfa-lipoic antioxidant, spanacul poate creste sensibilitatea la insulina si poate sa reduca durerea asociata cu neuropatia diabetica. Continutul ridicat de fier face ca spanacul sa fie o alegere buna pentru persoanele cu risc de anemie. Nu in ultimul rand, spanacul este util in reglarea digestiei, a tensiunii arteriale si in mentinerea sanatatii pielii si parului.

Totusi, spanacul contine o cantitate mare de oxalati, iar persoanele care au fost diagnosticate cu calculi renali nu ar trebui sa il consume. Nivelul ridicat de acid oxalic a fost in trecut asociat cu inhibarea absorbtiei in organism a unor compusi precum fierul si calciul, dar unele studii au demonstrat ca aceste efecte sunt minime. Mai mult, se pare ca gatirea reduce semnificativ nivelul de acid oxalic din spanac.

O portie de 100 de grame de spanac proaspat contine 25 de calorii, 2,8 grame proteine, 2,8 grame fibre, 0,8 grame grasimi si 1,6 grame carbohidrati.

Majoritatea carbohidratilor din spanac sunt, de fapt, fibre insolubile care sustin sistemul digestiv, previn constipatia si mentin senzatia de satietate. 

Datorita numerosilor fitonutrienti pe care ii contine, spanacul poate proteja organismul impotriva celulelor canceroase. Antioxidantii cunoscuti sub numele de luteina, zeaxantina, neoxantina si violaxantina au proprietati antiinflamatorii, reducand astfel riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. Dintre acesti antioxidanti, cel mai puternic s-a dovedit a fi neoxantina. 

Si nivelul ridicat de clorofila din spanac are efecte anti-cancerigene. Acest beneficiu a fost explicat de catre specialistii in domeniu in cadrul unui articol stiintific publicat în 2004 in Jurnalul de Nutritie: clorofila favorizeaza legarea hidrocarburilor de aflatoxine si de moleculele hidrofobe care sunt raspunzatoare de dezvoltarea celulelor canceroase si, ulterior, favorizeaza eliminarea lor din organism. 

Se spune ca cine mananca spanac este puternic ca Popeye marinarul. Afirmatia este partial adevarata, insa aceasta leguma verde are numeroase calitati si un gust bogat si savuros.

Nu in ultimul rand, spanacul gatit este mai bogat in nutrienti decat cel crud, avand de sase ori mai multi antioxidanti.

Motivele sunt suficiente pentru a include in dieta ta aceasta leguma, chiar si de mai multe ori pe saptamana.

 

Sugestii retete cu spanac:

Spanac cremos cu ou si smantana

Chiftele din carne de pui si spanac

Sufleu de spanac

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Biscuiti cu unt de arahide

Biscuiti cu unt de arahide

Reteta Biscuiti cu unt de arahide si ciocolata, biscuiti fragezi si gustosi

Citeste mai mult