Spanacul este o leguma cu frunze verzi, originara din Persia, este inrudit cu sfecla si quinoa.
Spanacul contine o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Este o sursa buna de vitamina K, cunoscuta pentru imbunatatirea starii de sanatate a oaselor, dar si de vitamina A, benefica pentru sistemul imunitar, vedere si dezvoltarea celulelor. Contine si vitamina C (actioneaza ca un puternic antioxidant ce sustine sanatatea pielii si a sistemului imunitar), acid folic (cunoscut si sub numele de vitamina B9, care este esential pentru femeile insarcinate, contribuind la functionarea normala a celulelor si cresterea tesuturilor), vitamina B2, mangan si magneziu. Prin continutul de acid alfa-lipoic antioxidant, spanacul poate creste sensibilitatea la insulina si poate sa reduca durerea asociata cu neuropatia diabetica. Continutul ridicat de fier face ca spanacul sa fie o alegere buna pentru persoanele cu risc de anemie. Nu in ultimul rand, spanacul este util in reglarea digestiei, a tensiunii arteriale si in mentinerea sanatatii pielii si parului.
Totusi, spanacul contine o cantitate mare de oxalati, iar persoanele care au fost diagnosticate cu calculi renali nu ar trebui sa il consume. Nivelul ridicat de acid oxalic a fost in trecut asociat cu inhibarea absorbtiei in organism a unor compusi precum fierul si calciul, dar unele studii au demonstrat ca aceste efecte sunt minime. Mai mult, se pare ca gatirea reduce semnificativ nivelul de acid oxalic din spanac.
O portie de 100 de grame de spanac proaspat contine 25 de calorii, 2,8 grame proteine, 2,8 grame fibre, 0,8 grame grasimi si 1,6 grame carbohidrati.
Majoritatea carbohidratilor din spanac sunt, de fapt, fibre insolubile care sustin sistemul digestiv, previn constipatia si mentin senzatia de satietate.
Datorita numerosilor fitonutrienti pe care ii contine, spanacul poate proteja organismul impotriva celulelor canceroase. Antioxidantii cunoscuti sub numele de luteina, zeaxantina, neoxantina si violaxantina au proprietati antiinflamatorii, reducand astfel riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. Dintre acesti antioxidanti, cel mai puternic s-a dovedit a fi neoxantina.
Si nivelul ridicat de clorofila din spanac are efecte anti-cancerigene. Acest beneficiu a fost explicat de catre specialistii in domeniu in cadrul unui articol stiintific publicat în 2004 in Jurnalul de Nutritie: clorofila favorizeaza legarea hidrocarburilor de aflatoxine si de moleculele hidrofobe care sunt raspunzatoare de dezvoltarea celulelor canceroase si, ulterior, favorizeaza eliminarea lor din organism.
Se spune ca cine mananca spanac este puternic ca Popeye marinarul. Afirmatia este partial adevarata, insa aceasta leguma verde are numeroase calitati si un gust bogat si savuros.
Nu in ultimul rand, spanacul gatit este mai bogat in nutrienti decat cel crud, avand de sase ori mai multi antioxidanti.
Motivele sunt suficiente pentru a include in dieta ta aceasta leguma, chiar si de mai multe ori pe saptamana.
Sugestii retete cu spanac:
Spanac cremos cu ou si smantana
Chiftele din carne de pui si spanac
Sufleu de spanac