e-mancare.ro

Blog

Retete sanatoase pentru bebelusi

Ce trebuie sa stii despre diversificarea la bebelusi.
10 retete de piureuri rapide si sanatoase

Diversificarea la bebelusi este o etapa esentiala pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa, în care copilul începe sa se obisnuiasca cu hrana solida si cu noi alimente. Cea mai buna modalitate de a începe diversificarea este sa prepari piureuri de legume sau fructe.

Piureurile preparate în casa sunt mai sanatoase decât cele din comert si le poti gati rapid si usor.

Ti-am pregatit mai jos un articol cu sfaturi utile pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi, dar si câteva retete de piureuri savuroase.

1. Când începe diversificarea hranei pentru bebelusi

2. Sfaturi utile atunci când începi diversificarea hranei la bebelusi

3. Ce alimente poti sa introduci în diversificare

4. Top 10 retete de piureuri pentru bebelusi

 

1. Când începe diversificarea hranei pentru bebelusi

Diversificarea la bebelusi poate începe de la 6 luni, iar înainte sa o începi este important ca bebelusul sa manifeste urmatoarele semnale:

  • poate sta în fund singur si îsi tine capul drept
  • îsi coordoneaza bine mâinile, ochii si gura, astfel încât se poate uita la mâncare, o poate apuca cu mâinile si o poate duce singur la gura
  • nu mai are reflexul de a respinge mâncarea cu limba, ceea ce l-ar împiedica sa înghita hrana

 

2. Sfaturi utile atunci când începi diversificarea hranei la bebelusi

Înainte de a începe diversificarea la bebelusi, trebuie sa tii cont de câteva aspecte importante:

  • introdu câte un singur aliment nou la fiecare 4 zile
  • odata ce ai introdus un aliment nou, obisnuieste-l progresiv sa manânce. Începe cu o lingurita, apoi 2 si 3 lingurite, pâna ajungi la cantitatea recomandata pentru vârsta bebelusului
  • nu adauga zahar sau sare atunci când prepari mâncarurile pentru bebelus. Cantitatile necesare se gasesc în legume si fructe, iar folosirea lor în exces poate provoca probleme de sanatate, mai ales ca rinichii bebelusilor nu pot procesa sarea pâna la vârsta de un an
  • asigura-te ca bebelusul nu este alergic la unele ingrediente sau alimente pe care le folosesti pentru a prepara mâncarea
  • odata ce ai început diversificarea, nu trebuie sa încetezi sa îi mai oferi lapte. Pe masura ce se va adapta noii alimentatii, bebelusul va începe sa consume treptat mai putin lapte, lasând loc meselor solide.

 

3. Ce alimente poti sa introduci în diversificare

Primele alimente cu care poti sa începi diversificarea la bebelusi pot fi legumele, fructele sau cerealele. Medicul pediatru îti poate recomanda cu exactitate care este grupa de alimente potrivita pentru bebelus. În general, bebelusii care au o greutate mica trebuie sa înceapa diversificarea cu cereale, însa, în cele mai multe cazuri, diversificarea poate începe prin introducerea fructelor si legumelor.

Cea mai usoara modalitate de a introduce hrana solida în alimentatia bebelusului este sa prepari piureuri hranitoare, care sa îi asigure cantitatea necesara de vitamine si nutrienti pentru o dezvoltare armonioasa.

  • în prima etapa de diversificare este indicat sa folosesti câte un singur ingredient atunci când prepari piureurile pentru bebelusi. Astfel, vei putea sa observi mult mai usor daca bebelusul este alergic la unul dintre ingredientele pe care le folosesti. Odata ce ai siguranta ca poate tolera anumite ingrediente, poti încerca sa le combini, pentru a da mâncarurilor mai multa savoare
  • odata ce copilul se obisnuieste cu noile alimente, poti începe sa diversifici meniul si cu piureuri preparate cu mai multe ingrediente. Numarul de mese zilnice va creste treptat, astfel ca între 6 si 8 luni, copilul poate avea 2-3 mese pe zi, urmând ca pâna la vârsta de un an sa aiba 4 mese pe zi, dar si maximum 2 gustari sanatoase, în special fructe
  • între 7 si 9 luni poti începe sa introduci alimente precum sparanghelul, sfecla, spanacul, kiwi, pepenele sau afinele
  • de la 8 - 9 luni poti adauga în piure si putina smântâna, iar în jurul vârstei de 8 luni poti introduce si cerealele în alimentatia bebelusului, în cazul în care nu ai început diversificarea cu ele
  • evita alimentele care pot provoca flatulenta pâna la vârsta de un an. Acestea pot fi fasolea, ceapa, varza sau broccoli.

 

4. Top 10 retete de piureuri pentru bebelusi

Piureurile pentru bebelusi se prepara usor si rapid. Îti prezentam mai jos câteva retete sanatoase si hranitoare de piureuri, pentru diversificarea la bebelusi:

Piure de morcovi

Pentru prepararea piureului ai nevoie de doi morcovi de dimensiune medie pe care îi cureti de coaja, îi clatesti bine în apa rece, îi tai rondele si îi pui la fiert timp de 20 de minute. Daca ai un aparat de gatit cu aburi, poti pregati morcovii în acesta, mult mai rapid. Când sunt fierti, îi poti pasa folosind o furculita sau un blender, pâna când devin ca o pasta fina. Adauga la final o lingura de lapte sau formula (preparata, nu praf) pentru a mai înmuia putin piureul de morcovi. Poti prepara acest piure si cu morcovi copti, care sunt mai aromati si mai dulci decât cei fierti. Începând cu vârsa de 8-9 luni poti adauga în piure si putin ulei de masline.

Beneficii: morcovii sunt bogati în vitamina A si betacaroten, care îmbunatatesc vederea si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor.

 

Piure de dovlecel

Curata dovlecelul de coaja si de sâmburi si apoi trece-l printr-un jet de apa rece. Dupa ce îl feliezi, îl poti prepara la aburi sau îl poti fierbe în putina apa. Când este fiert, îl amesteci bine într-un blender pâna devine o pasta consistenta.

Beneficii: piureul de dovlecel pentru bebelusi este bine tolerat de sistemul digestiv, mai ales daca au probleme cu constipatia. Dovlecelul este bogat în vitamine (A, C si B), minerale (magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan) si are un continut ridicat de fibre care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

 

Piure de cartof dulce

Ai nevoie de un cartof dulce pe care sa îl cureti de coaja si sa îl clatesti bine sub un jet de apa. Îl tai apoi în cuburi mici si îl pui la fiert în apa. Odata ce cartoful a fiert, îl poti pasa cu un blender pâna când devine o pasta fina.

Beneficii: cartofii dulci sunt nutritivi si contin vitamine, minerale (potasiu, magneziu) si fibre. La fel ca morcovii, sunt o sursa bogata de betacaroten.

 

Piure de piersici

Pentru prepararea piureului ai nevoie de sase piersici pe care le cureti de coaja si apoi le tai felii subtiri. Le poti fierbe la baie de aburi sau într-un steamer, timp de 15 minute. Când piersicile sunt gata, le pasezi cu un un blender si le servesti dupa ce piureul se raceste.

Beneficii: piersicile contin betacaroten, vitaminele B,C, E si minerale si ajuta la întarirea sistemului imunitar, îmbunatatesc vederea si combat afectiunile digestive, în special constipatia.

 

Piure de mere

Ai nevoie de 2 sau 3 mere mari, care pot fi si din soiuri diferite. Spala merele sub un jet de apa, curata coaja, taie-le în felii subtiri si pune-le la fiert în apa. Dupa ce au fiert bine, paseaza-le cu un blender pâna când devin un piure fin. Poti adauga si o lingurita de scortisoara, pentru mai multa aroma.

Beneficii: marul este printre primele alimente recomandate pentru diversificarea alimentatiei bebelusului. Merele sunt o sursa bogata de vitamina C, iar un mar mediu contine opt miligrame de vitamina C, ceea ce înseamna 40% din doza zilnica recomandata pentru un bebelus de sase luni. Pe lânga vitamina C, merele mai contin potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru si fier. Acestea sustin tranzitul intestinal si ajuta bebelusii care au probleme cu constipatia.

 

Piure de avocado

Ai nevoie de un avocado copt, 50 ml de lapte si o lingurita de zeama de lamâie. Taie avocado în jumatate si curata miezul cu o lingura. Pune miezul într-un blender si amesteca-l cu lapte pâna ce capata o textura cremoasa. La final, adaua si o lingurita de zeama de lamâie. Aceasta va împiedica piureul de avocado sa oxideze, schimbându-si culoarea si gustul.

Beneficii: Avocado contine mai mult potasiu decât o banana, dar si acid folic, vitamina B6 si magneziu. În plus, avocado ofera necesarul de fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal al bebelusului.

 

Piure de mazare cu menta

Piureul de mazare cu menta îl poti introduce în hrana copilului dupa 7 luni. Pune la fiert într-o oala cu apa 500 gr de mazare si câteva frunze de menta. Dupa ce au fiert bine, pune-le în blender si amesteca bine pâna când devine o pasta omogena.

Beneficii: Mazarea este bogata în fibre, esentiale pentru o digestie sanatoasa, energizeaza organismul si întareste sistemul imunitar. Totodata, mai contine vitaminele A,B,C, K, calciu, fier si cupru.

 

Piure de pepene galben si banane

Adauga într-un blender o cana de pepene galben taiat cubulete, o jumatate de cana de banane si doua linguri de iaurt. Amesteca bine ingredientele pâna devin o pasta omogena.

Beneficii: bananele contin potasiu, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti si ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal echilibrat. Pepenele galben contine vitaminele A si C si este o sursa bogata de betacaroten, care ajuta la îmbunatatirea vederii.

 

Piure de pere si banane

Spala bine para si curata-i coaja. Taie apoi para în felii si adauga si banana, taiata felii. Asaza bucatile de fructe pe o hârtie de copt, pe care o strângi din capete, ca pe un cosulet. Pune apoi hârtia de copt cu fructele într-un vas de sticla termorezistent si lasa-le la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Dupa de se racesc, le poti pune în blender si mixa pâna când amestecul devine omogen.

Perele pentru piure mai pot fi preparate la abur pentru ca vor pastra cei mai multi nutrienti.

Beneficii: perele contin cupru si cobalt, necesare pentru sinteza vitaminei B2, dar si potasiu, fier, calciu si magneziu. Perele ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal echilibrat.

 

Piure de mere cu ovaz si goji

Spala marul sub un jet de apa, curata-l de coaja si taie-l felii. Adauga-le într-o oala cu apa, împreuna cu câteva fructe goji si lasa-le sa fiarba. Dupa ce au fiert, pune o mâna de ovaz peste fructe si mixeaza bine folosind un blender.

Beneficii: ovazul, fiind o sursa bogata de fibre solubile, calciu, mangan, seleniu, zinc, proteine vegetale, vitaminele E si B1 previne constipatia, iar vitamina B1 este esentiala pentru a-i oferi energie bebelusului.

 

Diversificarea la bebelusi trebuie sa fie facuta într-un mod echilibrat si este perioada în care copiii se pot obisnui cel mai usor cu noi alimente. Prepararea unor piureuri de legume si fructe este o modalitate rapida si usoara de a-i oferi bebelusului o mâncare sanatoasa si delicioasa.

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult