Retete

Mancaruri cu carne

Gulas de porc

Descriere

Gulasul poate fi de vita sau de porc. Are cateva ingrediente obligatorii: ceapa, multa boia si ardei gras. Reteta de gulas este o combinatie intre o supa si o tocanita, prin urmare la unele restaurante s-ar putea sa figureze in meniu la categoria „supe“.

Gulasul se poate servi si ca fel principal, mai ales daca se adauga in reteta cartofi sau galuste de faina, un fel de paste fainoase, denumite csipetke in Ungaria. Unele gospodine folosesc si cartofi si galuste la acelasi gulas.

Aceasta reteta este cu galuste, csipetke.

Ingrediente
Mod preparare

Se incinge uleiul si se prajeste carnea de porc taiata cuburi pe toate partile. Cand e rumenita, se scoate si in uleiul in care s-a prajit carnea, se pune la calit ceapa taiata marunt.

Intre timp se curata si piseaza usturoiul, morcovii se dau prin razatoare, ardeii se taie cubulete. Iar cand ceapa e calita, se pun toate legumele peste ceapa. Se amesteca bine. Se pune, din nou, carnea în cratita. Se toarna apa peste carne si legume, se condimenteaza dupa gust, se pune pasta de tomate, se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc mediu, acoperite cu un capac, aproximativ o ora.

Intre timp, pregatim pastele fainoase (csipetke). Se bate oul impreuna cu un praf de sare. Se adauga alternativ cate putina faina si cativa stropi de apa pana cand obtinem un aluat destul de vartos. Se turteste aluatu astfel incat sa fie cam de 1 cm grosime si se ciupesc din aluat bucatele de marimea unei boabe de fasole care se pun la fiert in gulas.

Dupa ce se pun pastele fainoase se lasa gulasul sa fiarba alte 20-25 de minute, dar fara capac pentru ca sosul sa capete consistenta. Deasupra presaram patrunjelul verde tocat.

Gulasul e gata cand legumele sunt moi, carnea si pastele fainoase sunt fierte, iar gulasul are un sos destul de gros. 

 

Pofta buna!

Din aceeasi categorie

Mancaruri cu carne Pui Caprese

Pui Caprese

Puiul Caprese sau mai bine zis, piept de pui in sos de rosii cu mozzarella si busuioc proaspat este o retetainterpretata dupa salata caprese

Citeste mai mult

Mancaruri cu carne Pastrav la cuptor

Pastrav la cuptor

Rafinate si parfumate, retetele de mancaruri de pastrav reprezinta alegerea ideala pentru mesele de seara in familie.

Citeste mai mult

Mancaruri cu carne Ceafa de porc la tigaie cu legume

Ceafa de porc la tigaie cu legume

Ceafa de porc la tigaie grill cu ceapa si usturoi. Ceafa de porc marinata rapid cu ulei de masline si condimente. O reteta simpla si rapida.

Citeste mai mult

Mancaruri cu carne Chiftele din carne de pui si spanac

Chiftele din carne de pui si spanac

Chiftele din carne de pui si spanac

Citeste mai mult

Mancaruri cu carne Pui cu cartofi copti

Pui cu cartofi copti

Puiul la cuptor impreuna cu o garnitura gustoasa este una dintre cele mai iubite si incercate retete culinare.

Citeste mai mult

Mancaruri cu carne Rulouri de piept de pui cu sos Camembert

Rulouri de piept de pui cu sos Camembert

O reteta rapida, o reteta simpla, rulourile acestea se fac fara mare bataie de cap si sunt minunate, atunci cand nu vrem sa petrecem foarte mult timp in bucatarie.

Citeste mai mult