Descriere
Gulasul poate fi de vita sau de porc. Are cateva ingrediente obligatorii: ceapa, multa boia si ardei gras. Reteta de gulas este o combinatie intre o supa si o tocanita, prin urmare la unele restaurante s-ar putea sa figureze in meniu la categoria „supe“.
Gulasul se poate servi si ca fel principal, mai ales daca se adauga in reteta cartofi sau galuste de faina, un fel de paste fainoase, denumite csipetke in Ungaria. Unele gospodine folosesc si cartofi si galuste la acelasi gulas.
Aceasta reteta este cu galuste, csipetke.
Mod preparare
Se incinge uleiul si se prajeste carnea de porc taiata cuburi pe toate partile. Cand e rumenita, se scoate si in uleiul in care s-a prajit carnea, se pune la calit ceapa taiata marunt.
Intre timp se curata si piseaza usturoiul, morcovii se dau prin razatoare, ardeii se taie cubulete. Iar cand ceapa e calita, se pun toate legumele peste ceapa. Se amesteca bine. Se pune, din nou, carnea în cratita. Se toarna apa peste carne si legume, se condimenteaza dupa gust, se pune pasta de tomate, se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc mediu, acoperite cu un capac, aproximativ o ora.
Intre timp, pregatim pastele fainoase (csipetke). Se bate oul impreuna cu un praf de sare. Se adauga alternativ cate putina faina si cativa stropi de apa pana cand obtinem un aluat destul de vartos. Se turteste aluatu astfel incat sa fie cam de 1 cm grosime si se ciupesc din aluat bucatele de marimea unei boabe de fasole care se pun la fiert in gulas.
Dupa ce se pun pastele fainoase se lasa gulasul sa fiarba alte 20-25 de minute, dar fara capac pentru ca sosul sa capete consistenta. Deasupra presaram patrunjelul verde tocat.
Gulasul e gata cand legumele sunt moi, carnea si pastele fainoase sunt fierte, iar gulasul are un sos destul de gros.
Pofta buna!