Retete

Supe si ciorbe

Supa crema de cartofi dulci

Descriere

Sa faci o supa-crema nu e mare lucru. In principiu fierbi o combinatie de legume sau legume cu carne si le pasezi cu blenderul. Dar daca vrei o supa bogata si matasoasa, e aproape obligatoriu sa adaugi o grasime in reteta, fie ea vegetala (de exemplu unt de cocos, ulei de masline, etc.) fie animala (smantana lichida), dar aceasta supa este usoara cu multe legume si multe arome, ideala daca sunteti la dieta sau daca pur si simplu vreti sa tineti aportul de grasimi sub control.

Aceasta supa crema de cartofi dulci, reteta vegana/de post, se prepara usor. Am pus in aceasta supa crema legume ce dau gust oricarei supe: ceapa, morcov, telina, ardei gras. Este putin picanta pentru ca am folosit ardei iute. Poate ca o sa vi se para ciudata prezenta usturoiului intr-o supa, dar, dupa ce fierbe si se paseaza supa, gustul va fi absolut spectaculos.

Cartofii dulci contin carbohidrati sanatosi si sunt bogati in antioxidanti. Fiind bogati in fibre, cu putine calorii, acestia ajuta la perderea in greutate. Nu contin zaharuri rafinate, dar ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, prevenind rezistenta la insulina. Sunt sanatosi pentru tractul digestiv, au acid folic, multe vitamine (A si C), fier, calciu, si nutrienti importanti pentru stimularea imunitatii organismului.

Cartofii dulci sunt recomandati de medici si nutrionisti pentru a preveni bolile de inima, pentru atenuarea crampelor musculare sau persoanelor care au probleme legate de stres. Acestia se afla pe primul loc intr-un clasament nutritional al legumelor.

Ingrediente
Mod preparare
  • Curatati, spalati si taiati cuburi toate legumele din lista.

  • Puneti legumele la fiert in apa cat sa le acopere bine (aprox. 1.5 litri). Adaugati sare dupa gust si o frunza de dafin.

  • Dupa ce toate legumele sunt fierte, scurgeti cam 3/4 din supa in care au fiert intr-un alt vas. Nu uitati sa indepartati frunza de dafin!

  • Pasati legumele cu un blender pana cand aveti o crema fina si omogena.

  • Reglati consistenta cremei de legume – cat de groasa sau de lichida o doriti – adaugand putin cate putin din supa pastrata deoparte. Potriviti gustul de sare.

Pentru servit, optional: ulei de masline, fulgi de drojdie inactiva, fulgi de chilli, oregano uscat, patrunjel, crutoane din paine.

Din aceeasi categorie

Supe si ciorbe Supa crema de dovleac

Supa crema de dovleac

Supa crema de dovleac este un preparat gustos, ideal de pregatit la inceput de toamna, atunci cand incepe sezonul dovleacului.

Citeste mai mult

Supe si ciorbe Tarator

Tarator

Tarator - Supa rece de castraveti cu iaurt, reteta bulgareasca

Citeste mai mult

Supe si ciorbe Supa crema de linte cu rosii si tofu

Supa crema de linte cu rosii si tofu

Supa crema de linte cu rosii si tofu - usoara, dar in acelasi timp foarte hranitoare, motiv pentru care trebuie sa nu lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata

Citeste mai mult

Supe si ciorbe Ciorba arabeasca

Ciorba arabeasca

Ciorba arabeasca. Este o ciorba care se serveste calda si cu ardei uite.

Citeste mai mult

Supe si ciorbe Supa crema de hribi

Supa crema de hribi

Supa crema de hribi. Hribii isi dezvolta mai vine aroma daca sunt caliti in unt topit, la foc mic.

Citeste mai mult

Supe si ciorbe Supa crema de ciuperci

Supa crema de ciuperci

Supa crema de ciuperci este una dintre cele mai populare. Satioasa si nutritiva, aceasta iti va potoli foamea si iti va satisface simturile.

Citeste mai mult