Mod preparare
Spala si curata visinele de codite si de alte impuritati. Dupa spalare lasa visinele la scurs intr-o strecuratoare.
Scoate samburii visinelor cu ajutorul unui bat de frigarui (visina sa ramâna întreaga). Poti folosi si alte metode prin care sa scoti samburii din visine, in functie de ce ai la indemana. In comert exista chiar si aparate speciale pentru aceasta operatiune.
Pune visinele curatate de samburi intr-o cratita larga, cu fund dublu si adauga zahar in proportie de 700g la 1kg de fruct. Poti ajusta insa cantitatea de zahar in functie de cat de acre sau dulci sunt visinele, dar si dupa gust.
Lasa visinele cu zaharul cateva ore sau peste noapte, astfel incat visinele sa-si lase siropul pentru a putea fierbe dulceata de visine in sucul propriu.
Dupa ce visinele si-au lasat suficient sirop astfel încat sa se scalde in el, adauga zeama de la lamaie, esenta de lamaie, zaharul vanilat si razuieste putina coaja de lamaie. Acestea vor ajuta dulceata de visine sa capete mai multa aroma si parfum, iar gustul final va fi unul aparte.
Pune cratita la fiert la foc mic spre potrivit, pana cand siropul incepe sa scada si visinele sunt bine fierte. Ar trebui sa dureze aproximativ o ora din momentul îin care dulceata incepe sa dea in fiert. Cel mai bine este sa faci testul picaturilor de dulceata. Picura cateva picaturi din siropul dulcetei pe o farfurie, iar daca picaturile se coaguleaza si nu se insira, nu curg, atunci dulceata este gata.
Opreste focul si lasa dulceata cateva minute sa se racoreasca inainte sa o conservi in borcane pentru iarna.
Pune dulceata in borcane sterilizate pe care le mai dai apoi 15 minute la cuptorul preincalzit, la 120 de grade. Opreste cuptorul si lasa borcanele inauntru, sa se raceasca incet. In felul acesta dulceata va rezista mult timp in camara inainte de a fi consumata.