Descriere
Datorita pectinei continute de lamai, dulceata de capsuni cu lamaie, odata fiarta, se gelifiaza tare frumos.
Lamaile nu trebuie sa fie tratate.
Chiar si fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va pastra foarte bine.
Mod preparare
Capsunile se spala bine si se curata de codite. Se asaza intr-un vas incapator, nu prea adanc, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceata). Se stropesc fructele cu zeama de la 3 lamai. Se pune apoi tot zaharul si lamaia ramasa, taiata in felii subtiri. Puteti renunta la lamaie daca nu va place. Se acopera vasul cu un capac sau cu folie si se lasa într-un loc racoros peste noapte.
Dupa trecerea timpului de odihna, mare parte din zahar este deja dizolvat. Se pune vasul pe foc, la foc mic. In scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.
Cand incepe sa clocoteasca, se inteteste focul. Se va forma deasupra spuma, care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna. Cu un servet curat, inmuiat in apa rece, se sterge constant marginea vasului de siropul care adera, pentru a evita caramelizarea si inchiderea la culoare a dulcetii. Se urmareste cu atentie fierberea, spumand dulceata constant.
Dupa trecerea a 35-45 de minute de fierbere, se picura pe o farfurie rece putin sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata, chiar daca ni se pare inca lichida.
In borcanele curate, uscate si sterilizate, se pune dulceata fierbinte si acopera cu capacele imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos apoi se rastoarna în pozitia normala.