Mod preparare
Caisele se spala, se curata de samburi si se pun intr-un vas incapator.
Adaugam zaharul peste caise si amestecam totul.
Lasam asa peste noapte. Caisele vor lasa suc, din cand in cand mai putem amesteca.
A doua zi punem totul pe foc si adaugam si zeama de la jumatate de lamaie sau de la o lamaie intreaga, dupa preferinta (va ajuta la pastrarea unei culori vii a gemului si nu va permite zaharisirea).
Lasam la foc iute, pana da in clocot. Dupa ce da in clocot amestecam. Putem lasa caisele intregi sau putem folosi un blender, pentru a pasa bucatile de fructe.
Reducem apoi focul. Stergem marginile cratitei, sa nu se caramelizeze zaharul si amestecam des, sa nu se arda.
Fierberea dureaza in jur de 40 de minute. Trebuie ca gemul sa se ingroase.
Eventual, se poate proba scotand o cantitate mica de gem de caise pe o farfurie. Daca dupa racire va convine consistenta, e gata, daca nu, puneti vasul inapoi pe foc.
Se incepe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate si uscate.
Intre timp, aprindeti cuptorul si il incingeti la 100-110°C. Pe masura ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun si capacele si se intorc cu susul in jos. Cand s-a terminat umplerea, borcanele se intorc si se aseaza pe o tava. Se da tava cu borcane la cuptor si se lasa acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul si borcanele cu gem de caise se lasa in continuare in cuptor pana se vor raci.
Gemul va rezista fara probleme chiar si cativa ani, cu toate ca nu contine niciun fel de conservanti.