Retete

Muraturi & conserve

Gem de caise

Descriere

Gem de caise reteta clasica, simpla, fara multa fierbere, cu zahar putin, fara gelfix sau conservanti.

Ingrediente
Mod preparare

Caisele se spala, se curata de samburi si se pun intr-un vas incapator.

Adaugam zaharul peste caise si amestecam totul.

Lasam asa peste noapte. Caisele vor lasa suc, din cand in cand mai putem amesteca.

A doua zi punem totul pe foc si adaugam si zeama de la jumatate de lamaie sau de la o lamaie intreaga, dupa preferinta (va ajuta la pastrarea unei culori vii a gemului si nu va permite zaharisirea).

Lasam la foc iute, pana da in clocot. Dupa ce da in clocot amestecam. Putem lasa caisele intregi sau putem folosi un blender, pentru a pasa bucatile de fructe.

Reducem apoi focul. Stergem marginile cratitei, sa nu se caramelizeze zaharul si amestecam des, sa nu se arda.

Fierberea dureaza in jur de 40 de minute. Trebuie ca gemul sa se ingroase.

Eventual, se poate proba scotand o cantitate mica de gem de caise pe o farfurie. Daca dupa racire va convine consistenta, e gata, daca nu, puneti vasul inapoi pe foc.

Se incepe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate si uscate. 

Intre timp, aprindeti cuptorul si il incingeti la 100-110°C. Pe masura ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun si capacele si se intorc cu susul in jos. Cand s-a terminat umplerea, borcanele se intorc si se aseaza pe o tava. Se da tava cu borcane la cuptor si se lasa acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul si borcanele cu gem de caise se lasa in continuare in cuptor pana se vor raci.

Gemul va rezista fara probleme chiar si cativa ani, cu toate ca nu contine niciun fel de conservanti.

Din aceeasi categorie

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Sfecla rosie in otet

Sfecla rosie in otet

Iata cum pui sfecla rosie la murat in otet cu un minim de efort. Este perfecta langa o friptura suculenta.

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Muraturi dulci

Muraturi dulci

Muraturi dulci, o reteta de sezon, foarte usor de preparat.

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine se pregateste usor, cu ingrediente putine si la indemana.

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

O reteta rapida, fara ore multe de fierbere, cu fructe intregi, frumos confiate si sirop bine legat, parfumat, cuo culoare de un rosu intens

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ardei iute murat

Ardei iute murat

Ardei iute murat.  Ardeiul iute are multiple beneficii pentru sanatate.

Citeste mai mult