Descriere
Salata de ciuperci cu maioneza se face foarte usor si rapid! Poate sta pe mesele de sarbatoare dar si pe cele de zi cu zi. Dupa preferinte ea poate fi asezonata cu usturoi sau cu ceapa, cu marar sau patrunjel.
Se serveste rece, ca aperitiv. Optional, salata de ciuperci cu maioneza si usturoi se poate monta pe mici tartine de paine sau bagheta prajita.
Mod preparare
Se face o maioneza din galbenus si din ulei. Uleiul se toarna in fir subtire, picatura cu picatura, in timp ce se amesteca intr-una cu o lingura de lemn, respectand acelasi sens. Daca aveti maioneza gata preparata puteti folosi 100 de grame din aceasta. Evident, eliminand de pe lista ingredientelor galbenusul si uleiul.
Odata ce s-a Inglobat tot uleiul, nu vom obtine o maioneza foarte groasa. E important sa fie bine legata. Optional, putem adauga in maioneza un pic de suc de lamaie. Adaugam apoi in maioneza usturoiul zdrobit si amestecam.
Se scurge iaurtul, pe cat posibil, de zer si se adauga peste maioneza cu usturoi obtinand astfel un dressing/sos mai light pentru salata de ciuperci. Nici nu se va simti ca nu e doar cu maioneza.
Se omogenizeaza bine iaurtul cu maioneza, pana obtinem un sos cremos si omogen, cam de consistenta smantanii. Se condimenteaza sosul cu sare si piper din belsug.
Dupa preferinta, puteti folosi marar in locul de patrunjel verde. Asadar, se toaca marunt verdeata si se adauga în castron, se amesteca bine.
Ciupercile trebuie bine curatate de impuritati. Apoi se vor taia in sferturi sau jumatati (depinde de marime) si se vor sota intr-o tigaie incinsa, cu putin ulei. Se soteaza ciupercile pana cand se rumenesc usor si scad in volum pana la jumatate. Abia apoi se asezoneaza cu putina sare. Se pun intr-o sita, ca sa se scurga de lichidul in exces. Dupa ce se racesc, se pot folosi la salata cu ciuperci si maioneza.
Se adauga ciupercile reci peste sosul de maioneza cu iaurt si usturoi deja pregatit si asezonat.
Se amesteca bine ciupercile cu sosul, asa incat sa fie imbracate peste tot. Se da salata la frigider pentru minimum 2 ore, ca sa se imbine aromele si sa se seteze bine sosul. In acest timp textura salatei va deveni mai ferma.
Pofta buna!