Retete

Salate

Salata cu avocado si naut

Descriere

O salata rapida cu avocado si naut, gata in doar 5 minute, cu conditia sa aveti deja nautul fiert.

Numai buna la pranz sau cina alaturi de felii de lipie cu oregano - o salata bogata care contine proteina.

Nautul:

  • este o planta leguminoasa numita, in limba latina, Cicer arietinum. In functie de sortiment, ai putea-o gasi pe piata si sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteana. Cuvantul „naut” provine din cuvantul turc „nohut” si a intrat in limba romana, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, sub forma arhaica „nahut”;
  • este un aliment sanatos si gustos. Substitut ideal pentru carne, este bogat in fibre eficiente pentru combaterea constipatiei si controlul apetitului;
  • poate asigura cel putin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic si minerale, potrivit United Nations Food and agricultural Organization and World Health Organization;
  • beneficiile nautului in alimentatie sunt multiple: pentru digestie, pentru sistemul cardiovascular, in curele de slabire, are efect antioxidant, e recomandat diabeticilor.

Avocado:

  • pe numele sau adevarat Persea americana, avocado este originar din Mexic si Guatemala (America Centrala), face parte din familia Lauracee, fiind inrudit cu dafinul si scortisoara;
  • Nutritionistii îl numesc un superaliment deoarece este bogat în fibre, antioxidanti, substante nutritive (vitaminele K, C, E, B6, B5, A), acid folic, magneziu, fier, zinc si potasiu (chiar mai mult decât bananele);
  • In 100g de avocado gasim 2g de proteine, 8g de carbohidrati, 7g de fibre, 15g de grasimi si 165 de calorii. Din cele 15g de grasimi, 10g sunt nesaturate. Adica acele grasimi benefice pentru sanatate;
  • avocado nu contine colesterol! In schimb contine acid folic, cel care este benefic impotriva bolilor de inima, dar si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Ingrediente
Mod preparare
  • Se taie ardeiul capia si avocado dupa marimea dorita si se pun intr-un castron.
  • Se taie si rosiile cherry in doua sau patru bucati (depimde de marimea lor) si se adauga in castron.
  • Ceapa se curata, se toaca si se pune peste celelalte legume (se poate pune o ceapa rosie mica).
  • Se adauga si nautul fiert, zeama de lamaie, sare, piper, ulei masline si se amesteca.
  • La final se poate adauga coriandru tocat (daca nu va place coriandrul verde, puteti renunta la el).

Pofta buna!

Din aceeasi categorie

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ciuperci si avocado

Salata cu ciuperci si avocado

Ciupercile sunt hranitoare si o sursa buna de proteine. In combinatie cu avocado, care furnizeaza grasimi bune vei obtine un mic dejun hranitor si echilibrat.

Citeste mai mult

Salate Salata de vara

Salata de vara

Ideale pentru o masa sanatoasa si slab calorica, retetele de salate de vara pot fi consultate ori de cate ori vrei sa prepari ceva rapid si plin de vitamine!

Citeste mai mult

Salate Salata de sfecla rosie cu rucola

Salata de sfecla rosie cu rucola

Cum sa faci Salata de sfecla rosie cu rucola. O minunatie... light si fresh!

Citeste mai mult

Salate Salata cu vinete si rosii (siriana)

Salata cu vinete si rosii (siriana)

Salata cu vinete si rosii (siriana) - o garnitura excelenta pentru felurile de mancare orientala bazate pe carne

Citeste mai mult