Papanasi cu dulceata si smantana
Andreea
Dulciuri/deserturi
Afisari: 666
Descriere
Papanasii cu branza si dulceata sunt un deliciu atunci cand vorbim de deserturi traditionale romanesti. Unii nu l-ar incadra deloc in categoria deserturi, iar altii ar spune ca sunt exact pe gustul romanului: mari si satiosi.
Sfat: * Nu dorim papanasi cu textura elastica, de paine, de aceea nu exageram cu framantatul. Aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare.
* Papanasii se prajesc cam 5-6 minute fiecare, dar depinde si de marimea papanasilor si de nivelul uleiului din vasul de prajire. Pentru ca papanasii sa nu se prajeasca doar la suprafata, lasati focul la mic! Pe masura ce papanasii sunt prajiti, scoateti papanasii si puneti-i pe un prosop de hartie pentru a renunta la excesul de grasime.
* Pentru o servire perfecta, este indicat sa adaugati smantana grasa si dulceata de fructe de padure, capsuni, visine sau cirese amare, in functie de preferintele fiecaruia. Astfel, desertul cu papanasi, nu doar ca va arata exceptional, dar va avea si un gust de neegalat.
Mod preparare
Intr-un castron se pune branza de vaci data pe razatoare. Se adauga un praf de sare si zaharul vanilat. Daca adaugati si coaja rasa de lamaie, acum e momentul. Se adauga si praful de copt. Se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua, faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat. Se framanta doar pana cand se omogenizeaza, nu e nevoie de mai mult.
Cantitatea finala de faina absorbita poate sa varieze in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei si de puterea de a ingloba lichid a fainii.
Se presara planul de lucru cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Se aseaza aluatul de papanasi pe planul de lucru.
Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru binecunoscutul mot.
Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, acel mot specific pentru papanasi. Din bucatile mari se formeaza papanasii. Se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii.
Pentru prajit, ideal este un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Se toarna in vasul ales uleiul. Uleiul trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm. Se incinge pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat plonjata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi se micsoreaza focul. Se prajesc pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos. Se scot papanasii pe hartie absorbanta, indepartand uleiul in exces.
Se servesc papanasii calzi, inecati in smantana si garnisiti cu dulceata.
Din aceeasi categorie
Dulciuri/deserturi
Minciunele
Sunt crocante si parfumate. Au forma de fundita si prin unele locuri se mai numesc aripi de inger sau, in functie de regiune: cirighele, uscatele, fundite sau scoruse
Citeste mai mult
Dulciuri/deserturi
Prajitura Krem a la Krem
Prajitura Krem a la Krem, o prajitura care te scoate din incurcatura atunci cand se anunta musafiri. Cum se face Prajitura Krem a la Krem?
Citeste mai mult
Dulciuri/deserturi
Biscuiti crinkle
Biscuitii crinkle sau "crapati" sunt niste biscuiti/fursecuri extrem de populari in lumea intreaga,moi la exterior, avand aproape o consistenta de negresa si foarte crocanti la exterior.
Citeste mai mult
Dulciuri/deserturi
Gomboti sau galuste cu prune
Galuste cu prune facute dupa cea mai simpla reteta. Daca urmezi pasii de aici, o sa faci cele mai bune galuste cu prune, exact ca cele din copilarie
Citeste mai mult
Dulciuri/deserturi
Tort de biscuiti cu crema de serbet
O reteta foarte simpla pentru un tort facut pe fuga este tortul de biscuiti cu crema de serbet.
Citeste mai mult
Dulciuri/deserturi
Prajitura cu ciocolata alba si crema caramel
Prajitura cu ciocolata si caramel este reteta perfecta pentru cei carora le plac ambele ingrediente principale si prefera sa le manance impreuna.
Citeste mai mult