Retete

Dulciuri/deserturi

Papanasi cu dulceata si smantana

Descriere

Papanasii cu branza si dulceata sunt un deliciu atunci cand vorbim de deserturi traditionale romanesti. Unii nu l-ar incadra deloc in categoria deserturiiar altii ar spune ca sunt exact pe gustul romanului: mari si satiosi.

Sfat: * Nu dorim papanasi cu textura elastica, de paine, de aceea nu exageram cu framantatul. Aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare.

* Papanasii se prajesc cam 5-6 minute fiecare, dar depinde si de marimea papanasilor si de nivelul uleiului din vasul de prajire. Pentru ca papanasii sa nu se prajeasca doar la suprafata, lasati focul la mic! Pe masura ce papanasii sunt prajiti, scoateti papanasii si puneti-i pe un prosop de hartie pentru a renunta la excesul de grasime. 

* Pentru o servire perfecta, este indicat sa adaugati smantana grasa si dulceata de fructe de padure, capsuni, visine sau cirese amare, in functie de preferintele fiecaruia. Astfel, desertul cu papanasi, nu doar ca va arata exceptional, dar va avea si un gust de neegalat.

 

Ingrediente
Mod preparare

Intr-un castron se pune branza de vaci data pe razatoare. Se adauga un praf de sare si zaharul vanilat. Daca adaugati si coaja rasa de lamaie, acum e momentul. Se adauga si praful de copt. Se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua, faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat. Se framanta doar pana cand se omogenizeaza, nu e nevoie de mai mult.

Cantitatea finala de faina absorbita poate sa varieze in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei si de puterea de a ingloba lichid a fainii.

Se presara planul de lucru cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Se aseaza aluatul de papanasi pe planul de lucru.

Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru binecunoscutul mot.

Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, acel mot specific pentru papanasi. Din bucatile mari se formeaza papanasii. Se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii.

Pentru prajit, ideal este un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Se toarna in vasul ales uleiul. Uleiul trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm. Se incinge pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat plonjata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi se micsoreaza focul. Se prajesc pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos. Se scot papanasii pe hartie absorbanta, indepartand uleiul in exces.

Se servesc papanasii calzi, inecati in smantana si garnisiti cu dulceata.

Din aceeasi categorie

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Biscuiti cu unt de arahide

Biscuiti cu unt de arahide

Reteta Biscuiti cu unt de arahide si ciocolata, biscuiti fragezi si gustosi

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Budinca de chia cu ciocolata

Budinca de chia cu ciocolata

Aceasta budinca cu chia si ciocolata are un gust incredibil. Adauga capsune si nimeni nu-i va putea rezista

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici sau Galette cu piersici. In aluat se simte gustul de unt, iar fructele coapte nu fac decat sa intregeasca acest desert special de vara.

Citeste mai mult