Retete

Dulciuri/deserturi

Tort Marlenka

Descriere

Tortul Marlenka este o prajitura armeneasca care se produce in Cehia in cadrul unei afaceri de familie care a prosperat de la un an la altul.

Este cert faptul ca Marlenka este foarte putin perisabila (adica rezista bine fara a se strica) la temperatura camerei. Ea nu necesita refrigerare. Asta inseamna ca umplutura ei NU se face cu smantana, mascarpone, crema de branza sau alte lactate proaspete care necesita pastrarea la frigider! Se stie ca cremele batute pe abur (cu oua, zahar, miere, lapte condensat si unt) sunt cele care nu se strica daca le pastram la camara.

Ingrediente
Pentru Crema
Mod preparare

Pentru foi vom topi intr-o cratita la foc mic untul, zaharul si mierea. Dupa care o lasam 30 de minute la racit. Apoi vom adauga bicarbonatul, zeama de lamaie, faina si omogenizam bine. Vom obtine un aluat cleios si il impartim in 10-12 parti egale. Pentru fiecare foaie intindem 3-4 linguri de compozitie cu spatula pe un disc de hartie cu diametrul de 24 cm. Coacem foile pe dosul unei tavi pentru 7-8 minute la 180°C.  

Luam foile dupa tava cand s-au racit dar nu le suprapunem una peste alta. Asa vom proceda cu toate foile.

Laptele condensat il amestecam cu miere si ouale intr-o oala pe foc mic, amestecand continuu pana devine o budinca. Cand crema este gata luam oala dupa foc si o bagam intr-un vas cu apa rece. Amestecam pana se raceste crema. Untul il frecam spuma iar apoi cu o lingura vom adauga crema, una cate una in unt. O dam la racit 20 de minute.

In robotul de bucatarie maruntim o foaie de tort si o amestecam cu 100 grame de nuca macinata.

Ungem fiecare foaie de tort cu crema si presaram nuca pana la ultima foaie. Imbracam tortul in crema si il acoperim cu nuca si firimiturile din foaia maruntita de tort.

Il lasam 1 ora la temperatura camerei si dupa 6 ore la rece. Il vom scoate cu 1/2 ora inainte de a fi servit.

Din aceeasi categorie

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Biscuiti cu unt de arahide

Biscuiti cu unt de arahide

Reteta Biscuiti cu unt de arahide si ciocolata, biscuiti fragezi si gustosi

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Budinca de chia cu ciocolata

Budinca de chia cu ciocolata

Aceasta budinca cu chia si ciocolata are un gust incredibil. Adauga capsune si nimeni nu-i va putea rezista

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici sau Galette cu piersici. In aluat se simte gustul de unt, iar fructele coapte nu fac decat sa intregeasca acest desert special de vara.

Citeste mai mult