Descriere
O crema de vanilie, fina si gustoasa si una de ness, ce va fi pe placul tuturor iubitorilor de cafea/ness.
O prajitura parfumata, spumoasa, perfecta. Se face usor, nu necesita vreo indemanare speciala.
Mod preparare
Se separa 7 oua, albusurile se bat spuma, se pun 7 linguri de zahar in ploaie si se continua cu batutul/mixatul pana se topeste. Galbenusurile se freaca cu praful de copt (nestins) si cu uleiul, pus ca la maioneza.
Se rastoarna aceasta compozitie peste albusurile batute spuma. Se adauga 7 linguri de faina si se amesteca cu o lingura de sus in jos, foarte usor. Se pune compozitia intr-o tava tapetata (23x37) si se da la cuptor pana cand trece testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt, se scoate blatul din cuptor, se lasa la racit si se taie in doua.
Pentru crema de vanilie: se freaca 3 galbenusuri cu jumatatea de cana de zahar, se adauga cele 5 linguri de faina (sau 3-4 linguri amidon), apoi laptele si se incorporeaza. Se pune pe foc (la foc mediu la început) si se lasa pana se ingroasa. Cand s-a ingrosat destul se ia de pe foc, se adauga untul si esenta si se lasa la racit.
Pentru spuma de ness: se bat albusurile ramase (3) spuma, se adauga doar 4 linguri de zahar (din cele 7) in ploaie si se bat in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga cele pliculetele de ness (nedizolvat) si se amesteca bine (trebuie sa fie spuma). Separat, într-o craticioara se ard 3 linguri de zahar pana prinde o culoare frumoasa, ca mierea. Cand zaharul s-a topit, se rastoarna peste spuma de ness. Cu o mana se toarna zaharul ars, iar cu cealalta se amesteca repede, pentru ca zaharul sa nu se caramelizeze in spuma.
Se pune primul blat, peste care se intinde crema de vanilie, apoi se aseaza al doilea blat peste care se intinde spuma de ness.
Se orneaza cu ciocolata rasa si se lasa cateva ore, de preferat peste noapte.