Retete

Dulciuri/deserturi

Gomboti sau galuste cu prune

Descriere

Sunt un desert tipic pentru bucataria austroungara. Aceste galuste cu prune sunt facute din aluat usor sarat, contrastand cu o umplutura de fructe si garnitura de pesmet rumenit in unt, indulcit si aromat. 

Ingrediente
Mod preparare

Cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Cand sunt bine fierti, se scurg de apa, se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja si se zdrobesc bine. Se adauga pe rand cele doua oua intregi, un praf de sare, cele 4 linguri de gris si 8 linguri de faina. Se framanta rapid aluatul, fara a insista foarte mult. Trebuie sa se obtina un aluat moale, care sa se adune intr-o bila si sa se desfaca de pe peretii vasului, dar care e inca usor lipicios, nu trebuie sa se obtina un aluat greu.

Se incinge uleiul intr-o tigaie, apoi se adauga untul. Cand untul s-a topit complet, se adauge pesmetul si se rumeneste, amestecand frecvent ca sa nu se arda. Se adauga zaharul (dupa gust) si semintele dintr-o pastaie de vanilie.

O oala incapatoare (5-6 litri) plina cu apa se pune la fiert. Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Cu mainile in permanenta udate cu apa se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune. Se aplatizeaza aluatul in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite. Se inchide cu grija aluatul peste pruna, se rotunjesc galustele in palmele ude si se plonjeaza pe rand in apa clocotita.

In scurt timp, galustele cu prune se vor ridica la suprafata. In acest moment se reduce focul la minimum si se mai fierb in clocote mici 4-7 minute, pentru ca grisul din compozitie sa absoarba umiditate, fragezind aluatul, si pentru ca pruna din interior sa fiarba si ea.

Cand sunt gata, galustele cu prune se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa si se imbraca in pesmetul dinainte pregatit.

Se aseaza galustele cu prune pe un platou si se servesc (merg foarte bine stropite cu smantana, daca va place).

Din aceeasi categorie

Dulciuri/deserturi Minciunele

Minciunele

Sunt crocante si parfumate. Au forma de fundita si prin unele locuri se mai numesc aripi de inger sau, in functie de regiune: cirighele, uscatele, fundite sau scoruse

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Prajitura Krem a la Krem

Prajitura Krem a la Krem

Prajitura Krem a la Krem, o prajitura care te scoate din incurcatura atunci cand se anunta musafiri. Cum se face Prajitura Krem a la Krem?

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Biscuiti crinkle

Biscuiti crinkle

Biscuitii crinkle sau "crapati" sunt niste biscuiti/fursecuri extrem de populari in lumea intreaga,moi la exterior, avand aproape o consistenta de negresa si foarte crocanti la exterior.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Papanasi cu dulceata si smantana

Papanasi cu dulceata si smantana

Papanasii cu branza si dulceata sunt un deliciu atunci cand vorbim de deserturi traditionale romanesti.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Tort de biscuiti cu crema de serbet

Tort de biscuiti cu crema de serbet

O reteta foarte simpla pentru un tort facut pe fuga este tortul de biscuiti cu crema de serbet.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Prajitura cu ciocolata alba si crema caramel

Prajitura cu ciocolata alba si crema caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel este reteta perfecta pentru cei carora le plac ambele ingrediente principale si prefera sa le manance impreuna.

Citeste mai mult