Mod preparare
Cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Cand sunt bine fierti, se scurg de apa, se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja si se zdrobesc bine. Se adauga pe rand cele doua oua intregi, un praf de sare, cele 4 linguri de gris si 8 linguri de faina. Se framanta rapid aluatul, fara a insista foarte mult. Trebuie sa se obtina un aluat moale, care sa se adune intr-o bila si sa se desfaca de pe peretii vasului, dar care e inca usor lipicios, nu trebuie sa se obtina un aluat greu.
Se incinge uleiul intr-o tigaie, apoi se adauga untul. Cand untul s-a topit complet, se adauge pesmetul si se rumeneste, amestecand frecvent ca sa nu se arda. Se adauga zaharul (dupa gust) si semintele dintr-o pastaie de vanilie.
O oala incapatoare (5-6 litri) plina cu apa se pune la fiert. Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Cu mainile in permanenta udate cu apa se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune. Se aplatizeaza aluatul in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite. Se inchide cu grija aluatul peste pruna, se rotunjesc galustele in palmele ude si se plonjeaza pe rand in apa clocotita.
In scurt timp, galustele cu prune se vor ridica la suprafata. In acest moment se reduce focul la minimum si se mai fierb in clocote mici 4-7 minute, pentru ca grisul din compozitie sa absoarba umiditate, fragezind aluatul, si pentru ca pruna din interior sa fiarba si ea.
Cand sunt gata, galustele cu prune se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa si se imbraca in pesmetul dinainte pregatit.
Se aseaza galustele cu prune pe un platou si se servesc (merg foarte bine stropite cu smantana, daca va place).