Mod preparare
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte (caldut) se face o maia care se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald. Intre timp se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul si cu un praf de sare pana se albesc. Se incalzeste laptele ramas si se adauga peste galbenusuri, intrega compozitie se amenteca bine, pana cand zaharul este topit, se adauga esenta de rom, coaja de lamaie sau de portocala, dupa preferinte.
Intr-un vas incapator se adauga faina cernuta, laptele si maiaua. Se framanta pana se omogenizeaza. Untul se topeste si impreuna cu uleiul se pun cate un pic pana se incorporeaza in aluat dupa care de lasa la crescut, intr-un loc calduros, apoximativ 50 de minute.
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, cacao, nuca tocata si se amesteca.
Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua parti, dupa care, fiecare bucata se imparte din nou in doua. Fiecare se intinde, se pune amestecul cu nuca si cacao, se poate adauga si bucati de rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulori.
Se pun in tavile de cozonac care pot unge cu ulei sau se pot tapeta cu hartie de copt. Se mai lasa la crescut 30 de minute.
Inainte sa fie introduse in cuptor se ung cu ou si se presara cu zahar. Se coc aproximativ 45 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
Pofta buna!