Retete

Dulciuri/deserturi

Cozonac cu nuca, rahat si stafide

Descriere

Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, gatita in mod special de Paste sau de Craciun. O prajitura asemanatoare este Pannettone, care este gatit de Craciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferenta cea mai vizibila fiind forma lui rotunda si inalta.

Ingrediente
Mod preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte (caldut) se face o maia care se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald. Intre timp se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul si cu un praf de sare pana se albesc. Se incalzeste laptele ramas si se adauga peste galbenusuri, intrega compozitie se amenteca bine, pana cand zaharul este topit, se adauga esenta de rom, coaja de lamaie sau de portocala, dupa preferinte.

Intr-un vas incapator se adauga faina cernuta, laptele si maiaua. Se framanta pana se omogenizeaza. Untul se topeste si impreuna cu uleiul se pun cate un pic pana se incorporeaza in aluat dupa care de lasa la crescut, intr-un loc calduros, apoximativ 50 de minute.

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, cacao, nuca tocata si se amesteca.

Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua parti, dupa care, fiecare bucata se imparte din nou in doua. Fiecare se intinde, se pune amestecul cu nuca si cacao, se poate adauga si bucati de rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulori. 

Se pun in tavile de cozonac care pot unge cu ulei sau se pot tapeta cu hartie de copt. Se mai lasa la crescut 30 de minute.

Inainte sa fie introduse in cuptor se ung cu ou si se presara cu zahar. Se coc aproximativ 45 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.

 

Pofta buna!

Din aceeasi categorie

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Biscuiti cu unt de arahide

Biscuiti cu unt de arahide

Reteta Biscuiti cu unt de arahide si ciocolata, biscuiti fragezi si gustosi

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Budinca de chia cu ciocolata

Budinca de chia cu ciocolata

Aceasta budinca cu chia si ciocolata are un gust incredibil. Adauga capsune si nimeni nu-i va putea rezista

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici

Tarta rustica cu piersici sau Galette cu piersici. In aluat se simte gustul de unt, iar fructele coapte nu fac decat sa intregeasca acest desert special de vara.

Citeste mai mult