Retete

Diverse

Aluat de foietaj

Descriere

Zis si aluat frantuzesc, foietaj, foi de placinta (impropriu) acest foietaj se foloseste la pateuri, saleuri, cremsnit (cremes), vol au vent, buseuri, mille-feuille si multe alte preparate de patiserie.

Acest aluat foietaj poate fi pastrat si la frigider pentru 2-3 zile si utilizat treptat.

Ingrediente
Mod preparare

Cantaresti si cerni faina. In apa rece dizlovi sarea. Pregatesti un aluat din faina, apa si sare. Il framanti pentru 5-10 minute pe blatul presarat cu faina pana se activeaza glutenul si nu se mai lipeste de mana, apoi il invelesti in folie de plastic si il dai la rece pentru cel putin 30 de minute.

Intre timp aplatizezi untul, pe care il scoti din frigider cu 10 minute inainte, intre 2 foi de hartie de copt astfel incat sa incapa pe doua treimi din aluatul initial pe care il vei modela mai tarziu, si il dai si pe el la rece.

Dupa o jumatate de ora scoti aluatul din frigider, il intinzi intr-o foaie de aproximativ 50 cm lungime si 24 cm latime, iar deasupra asezi foaia de unt pregatita sa acopere 2/3 din aluat.

Prima data pliezi aluatul in trei, partea fara unt o aduci deasupra, peste partea din mijloc, iar partea opusa va veni peste ea.

Intorci aluatul astfel incat sa ai in dreapta ta partea desfacuta si il intinzi foarte usor cu sucitorul pe verticala - de jos in sus si invers, impiedicand astfel untul sa iasa pe margine.

Obtii o foaie dreptunghiulara cu laturile de aproximativ 50 cm lungime si 20 cm latime, pe care o pliezi in patru incepand cu cele doua capete de pe lungime pe care le aduci spre centru cu o distanta de 1 cm lasata intre ele, apoi le suprapui ca o carte inchisa.

Este musai sa dai aluatul la rece pentru cel putin o jumatate de ora deoarece untul din interior trebuie mentinut cat mai rece.

Dupa ce scoti aluatul de la frigider, il rotesti astfel incat sa ai partea desfacuta in dreapta ta, il intinzi inca o data pe lungime si folosesti aceeasi impachetare in patru cu ”inchiderea cartii” rotita spre mana ta dreapta.

Repeti plierea inca o data si dai iarasi aluatul invelit in folie la rece pentru cel putin o jumatate de ora.

La final il intinzi astfel incat sa obtii o singura foaie cu o grosime de circa 1 cm, pe care o umpli cu ce compozitie vrei: branza sarata, branza dulce cu stafide, ciuperci sau carne.

 

Din aceeasi categorie

Diverse Terci de ovaz cu banane si nuci (Porridge)

Terci de ovaz cu banane si nuci (Porridge)

Porridge - fulgii de ovaz sunt ideali pentru micul dejun, deoarece sunt hranitori si cresc senzatia de satietate.

Citeste mai mult

Diverse Spanac cremos cu ou si smantana

Spanac cremos cu ou si smantana

Spanac cremos cu ou si smantana

Citeste mai mult

Diverse Crema rapida cu fructe de padure

Crema rapida cu fructe de padure

Crema rapida cu mascarpone, frisca si fructe de padure, o reteta simpla si gustoasa, care se face in 10 minute.

Citeste mai mult

Diverse Chiftelute in bacon

Chiftelute in bacon

Chiftelute in bacon. Ideale sa se pregateasca din carne rosie mai slaba, fiindca stratul de bacon de deasupra nu le lasa sa se usuce.

Citeste mai mult

Diverse Salau cu sos de unt si lamaie

Salau cu sos de unt si lamaie

Salau cu sos de unt si lamaie, un fel de mancare delicios si rapid

Citeste mai mult

Diverse Ganache de ciocolata

Ganache de ciocolata

Ganache de ciocolata reteta de cofetarie este o crema de tort sau de prajituri, foarte fina si onctuoasa, compusa din ciocolata si frisca.

Citeste mai mult