e-mancare.ro

Blog

Vrei sa devii bucatar? Ce trebuie sa stii

În spatele unui fel de mâncare comandat la restaurant nu sunt doar ingredientele si gatitul lor. Mai sunt si agitatia si zapaceala dintr-o bucatarie, pe care nu ai de unde sa le cunosti daca nu ai lucrat pâna acum în domeniu. Cu toate astea, satisfactiile unei cariere în bucatarie sunt uriase, mai ales daca gasesti calea perfecta de a îmbina (dez)avantajele si compromisurile pe care trebuie sa le faci odata ce ai pasit pe acest drum.

La ce sa te astepti daca vrei sa începi o cariera de bucatar: 8 reguli esentiale într-o bucatarie profesionala

Daca te-ai decis sa urmezi o cariera de bucatar, trebuie sa începi mai întâi cu regulile de baza dintr-o bucatarie. Daca îti place sa gatesti, cu atât mai bine, dar nu e suficient sa ai pasiunea asta. Pentru ca vorbim despre o meserie, chiar daca o faci cu drag, trebuie sa stii lucrurile esentiale, care îti vor face munca mai usoara, înainte sa te angajezi în domeniu.

Iata 8 reguli importante pe care nu trebuie sa le uiti atunci când calci într-o bucatarie profesionala:

1. Învata limbajul de specialitate al unei bucatarii

Nu e suficient sa stii o reteta buna de la bunica sau sa ai frigiderul tapetat cu retete pe care le-ai prins de la prieteni sau de la televizor. Trebuie sa fii în stare sa citesti o reteta într-o carte de bucate si sa te obisnuiesti cu termenii. Nu toata lumea stie ce înseamna „reductie” sau „caramelizare”, asa ca e o idee buna sa citesti o carte de bucate cu dictionarul lânga tine.

2. Obisnuieste-te sa mânuiesti cutitul

Hai, dom’ne, toata lumea stie sa foloseasca un cutit – asta ar putea fi prima ta reactie. Într-adevar, stim sa mânuim un cutit, însa nu la nivelul care se cere într-o bucatarie profesionala. Gasesti tutoriale video online care te vor ajuta sa folosesti un cutit cu rapiditate si, mai ales, în conditii de siguranta maxima. Ai nevoie doar de o lama bine ascutita si de legume diverse pe care sa exersezi.

3. Afla cum se masoara ingredientele

Diferenta între o reteta reusita si una ratata complet poate fi uneori doar de ordinul câtorva grame în plus sau în minus. De sare, de faina, de zahar. Se spune ca un bucatar bun poate calcula „ochiometric” cantitatile potrivite într-o mâncare, dar nu te lasa în baza acestui sfat. Învata sa folosesti un cântar de bucatarie si obisnuieste-te cu diversele metode de cântarire neclare, cum ar fi lingurite, vârfuri de cutit sau cesti.

4. Fii atent la combinatiile de alimente

Fasolea merge cu ceapa rosie si afumatura, ciorba de porc se face cu bors si leustean – aceste lucruri le stie toata lumea, dar atunci când te pregatesti sa devii bucatar trebuie sa te astepti la reguli noi. Oricât de bune la gust ar fi, unele alimente pot provoca indigestie daca sunt amestecate, asa ca studiaza înainte care sunt combinatiile fericite si care sunt cele care pot duce la probleme grave de stomac.

5. Afla cum sa improvizezi si cum sa inventezi retete noi

Odata ce ai aflat ce ingrediente sunt potrivite si ce combinatii de mâncaruri trebuie ocolite, nu te teme sa improvizezi. Asta este unul dintre marile secrete ale unui bucatar talentat: improvizatia si înlocuirea unor ingrediente cu altele pentru a crea o reteta sau un fel de mâncare cu totul nou. Si aici trebuie sa tii cont de reguli, asa ca nu poti înlocui fasolea cu carnea de porc, sa zicem. Experienta vine însa odata cu timpul.

6. Învata cum se planifica un meniu

Etapa urmatoare este planificarea unui întreg meniu. Poti sa îti testezi îndemânarea organizând petreceri pentru prietenii tai, si poti sa le pregatesti un meniu cu mai multe feluri de mâncare. Ideea de baza este ca fiecare fel sa vina în completarea celorlalte si sa nu provoace indigestii sau sa le cada greu musafirilor. Asa ca e recomandat sa înveti cum poti sa creezi un meniu sanatos si potrivit.

7. Învata sa testezi mâncarea sau prajitura

Ai planificat meniul si te-ai apucat sa gatesti, însa un alt lucru esential în bucatarie este sa stii când sunt gata felurile de mâncare. Daca pregatesti o friptura la cuptor, învata sa potrivesti temperatura si sa testezi periodic carnea, ca sa nu se arda sau sa nu iasa prea în sânge. Poti face asta cu o scobitoare sau cu o furculita, dar fiecare fel de mâncare se verifica într-un anume fel.

8. Tine cont de regulile de siguranta în bucatarie

În sfârsit, o alta regula esentiala în bucatarie este respectarea regulilor de securitate atunci când gatesti. Foloseste manusi, ai grija cum lucrezi cu plita încinsa, fereste-te de lichidele fierbinti – mai ales daca e vorba de ulei. Învata sa folosesti cutitul, dar e bine sa te astepti si la unele taieturi la început – câta vreme nu sunt grave, se poate spune ca e riscul meseriei.

Avantajele meseriei de bucatar

Odata ce ai devenit bucatar ai oportunitatea sa explorezi mult mai mult pasiunea ta pentru gatit, însa acesta nu este singurul avantaj al acestei meserii. Iata ce alte beneficii te asteapta:

  • Ai numeroase oportunitati de angajare. Poti sa lucrezi ca bucatar în restaurante (mici sau chiar de top), cantine, hoteluri, pensiuni, catering, rulote fast food sau pe vase de croaziera. Cât timp cât ai abilitatile necesare ca sa lucrezi ca bucatar, poti gasi cu usurinta un loc de munca potrivit.
  • Cu experienta acumulata poti sa lucrezi atât în tara, cât si în strainatate. Mai multe informatii despre ce presupune meseria de bucatar în strainatate poti gasi în acest articol.
    Chiar daca salariile pentru bucatarii începatori nu sunt foarte mari, exista multe posibilitati sa înveti rapid si sa avansezi în cariera. Salariul va creste cu fiecare promovare.
  • Ai posibilitatea sa înveti si sa te perfectionezi pe masura ce gatesti. Daca ai pasiune pentru gatit, poti gasi un loc de munca unde sa capeti mai multa experienta.
  • Daca esti hotarât sa muncesti din greu ca sa ajungi un bucatar bun sau chiar un chef experimentat, ai mai multe sanse sa lucrezi într-un restaurant de top sau, de ce nu, chiar sa îti deschizi propriul restaurant. Exista bucatari care au devenit cunoscuti dupa ce si-au deschis un blog de gatit sau au scris carti de gatit si care acum lucreaza în restaurante de top sau merg la diferite emisiuni de gatit.
  • Unele restaurante ofera mâncare din partea casei ca beneficiu inclus în pachetul salarial, asa ca nu trebuie sa îti mai faci griji pentru masa.
  • Vei petrece multe ore alaturi de ceilalti colegi din bucatarie, iar comunicarea si lucrul în echipa sunt importante daca vrei sa te simti ca într-o familie. Acest lucru te va ajuta sa legi relatii de prietenie, iar mediul de lucru va deveni placut si motivant.
  • O sa înveti lucruri noi în fiecare zi, deoarece gastronomia este un domeniu în care mâncarurile sunt reinventate si apar mereu retete noi si interesante. În plus, poti sa experimentezi gusturi noi, sa combini ingrediente si sa descoperi ca merg foarte bine împreuna.
  • Un alt avantaj este sa vezi ca oamenii se bucura de mâncarea pe care o gatesti; restaurantul este mereu plin cu clienti noi sau cu clienti care revin datorita preparatelor delicioase.

Posibile compromisuri si aspecte greu de anticipat de care sa tii cont

Ce-i drept, daca nu ai talent în bucatarie, te poti chinui foarte mult sa devii un bucatar bun. Însa chiar si daca ai talent, trebuie sa te poti adapta rapid la ceea ce înseamna munca într-o bucatarie:

  • Meseria de bucatar înseamna multe ore de lucru; vei lucra nu doar în timpul saptamânii, ci si în weekenduri si de sarbatori, mai ales de Craciun si de Revelion. Exista zile în care s-ar putea sa lucrezi chiar si 10, 12 sau 14 ore. Turele de dimineata, de seara sau de weekend fac parte din programul unui bucatar sau chiar munca peste program, atunci când apar clienti chiar înainte de terminarea programului de lucru.
  • În bucatarie trebuie sa fii mereu în cea mai buna conditie si trebuie sa-ti faci treaba perfect, chiar daca esti obosit, racit sau pur si simplu ai o stare proasta. Orice greseala se traduce printr-un fel de mâncare ratat, iar asta înseamna pierderi – de clienti, de bani, de imagine.
  • Unele restaurante angajeaza bucatari care, pe lânga experienta de lucru, trebuie sa aiba si un certificat care sa le ateste abilitatile, asa ca cel mai probabil va trebui sa urmezi cursuri de calificare pentru bucatari. Pe de alta parte, aceste cursuri te vor ajuta sa gasesti cu usurinta un loc de munca, sa negociezi un salariu mai mare si sa avansezi catre o cariera de chef.
  • În bucatarie lucreaza o întreaga echipa, fiecare cu responsabilitatile diferite. Exista diferente între munca pe care o face un ajutor de bucatar, un bucatar sau un chef, asa cum sunt detaliate în acest articol. Asa ca, atunci când aplici la un job, asigura-te ca ai înteles care este fisa postului ca sa nu fi dezamagit de sarcinile pe care le vei avea sau sa nu poti face fata la responsabilitati.
  • Chiar daca într-o bucatarie exista o întreaga echipa care lucreaza împreuna, în restaurantele mai mici s-ar putea ca tu sa preiei din responsabilitatile chef-ului sau ale altui coleg, cum ar pregatirea meniului, stabilirea preturilor, coordonarea celorlalti colegi etc. Stabileste de la bun început cu angajatorul care sunt reponsabilitatile tale, ca sa nu apara neîntelegeri pe parcurs.
  • Trebuie sa te adaptezi la un mediu de lucru sub presiune. Conditiile de lucru difera în functie de local si de cât cât de multi clienti primeste, însa trebuie sa lucrezi rapid ca sa termini la timp comenzile, fara sa strici calitatea mâncarurilor.
  • Trebuie sa ai rezistenta la munca în picioare si la un volum mare de lucru. În plus, lucrul în bucatarie nu înseamna sa fierbi doar o mâna de orez, asa cum vezi la televizor, ci si sa cureti kilograme de cartofi si morcovi, sa toci kilograme de ceapa, sa cari tavi cu mâncare etc.
  • În bucatarie vei lucra sub presiunea timpului, deoarece mâncarea trebuie sa fie gata rapid, asa ca nu este loc de greseli. Trebuie sa înveti rapid cum sa folosesti ustensilele si cum trebuie sa prepari fiecare aliment.
  • Se pot întâmpla diverse accidente de munca, de la taieturi si arsuri, si pâna la cazaturi ca atunci când colegul a scapat câteva picaturi de ulei de podea si tu te grabeai sa scoti tava cu friptura din cuptor.
  • Nu o sa poti multumi pe toata lumea si o sa întâlnesti clienti care se vor plânge de mâncarea pe care ai gatit-o pentru ca nu era gatita pe gustul lor. E important sa stii cum sa reactionezi în aceste situatii, sa îti asumi greseala daca e vina ta si sa înveti cum sa faci mai bine lucrurile pe viitor.

Conditiile de munca difera de la restaurant la restaurant, însa ar fi bine sa tii cont de aspectele prezentate mai sus atunci când aplici pentru un post de bucatar. Valoarea unui bucatar creste odata cu experienta sa, dar si cu capacitatea de a se adapta la programul si mediul de lucru dintr-o bucatarie profesionala.

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult