e-mancare.ro

Blog

Legume si fructe - dieta indiana de slabit

Mancarea indiana e cunoscuta pentru condimentele vibrante, ierburile proaspete si o varietate larga de arome bogate

 Desi dietele si preferintele variaza in India, majoritatea oamenilor urmeaza o dieta bazata in principiu pe plante. In jur de 80% din populatia Indiei practica Hinduismul, o religie care promoveaza o dieta vegetariana sau lacto-vegetariana.

Dieta indiana traditionala pune accent pe un consum ridicat de macaruri bazate pe plante, cum ar fi legume, linte si fruncte, si un consum scazut de carne.

Totusi, obezitatea e o problema in continua crestere a populatiei Indiei. Cum mancarea procesata devine din ce in ce mai accesibila, India a intampinat o crestere in obezitate si boli cronice legate de obezitate, cum ar fi boli de inima sau diabet.

Acest articol explica felul in care o dieta indiana sanatoasa poate promova pierderea in greutate. Include sugestii de mancaruri pe care sa le consumi si pe care sa le eviti, si un exemplu de meniu pentru o saptamana.

O DIETA INDIANA TRADITIONALA SANATOASA

Dietele indiene traditionale bazate pe plante se axeaza pe ingrediente proaspete, integrale — mancaruri ideale pentru a promova o sanatate optima.

DE CE SA MANANCI DUPA O DIETA INDIANA BAZATA PE PLANTE?

Dietele bazate pe plante au fost asociate cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv riscul scazut de boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san sau cel de colon.

In plus, dieta indiana, in particular, a fost asociata cu un risc redus de Alzheimer. Cercetatorii cred ca e datorita consumului redus de carne si a accentului pus pe legume si fructe.

Urmarea unei diete indiene sanatoase bazata pe plante nu doar ca ajuta la reducerea de boli cronice, dar si favorizeaza pierderea in greutate.

CE GRUPURI DE ALIMENTE INCLUDE?

Dieta indiana e bogata in alimente nutritive cum ar fi cereale, linte, grasimi sanatoase, legume, lactate si fructe.

Dieta majoritatii indienilor e influentata puternic de religie, in special de Hinduism. Religia Hindu te invata neviolenta si ca toate vietatile trebuie apreciate in mod egal.

De aceea o dieta lacto-vegetariana e incurajata, iar consumul de carne, pasari de curte, peste si oua e descurajat. Totusi, lacto-vegetarienii mananaca produce lactate.

O dieta lacto-vegetariana sanatoasa trebuie sa se axeze pe cereale, linte, lactate, legume, fructe si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de cocos.

Condimentele precum curcuma, schinduf, coriandru, ghimbir si chimion stau in fruntea tuturor retetelor traditionale, adaugand arome bogate si beneficii nutritionale puternice.

Curcuma, unul dintre cele mai populare condimente din India, e celebrat pentru proprietatile sale anti-inflamatorii, antibacteriene si anti-cancerigene.

S-a descoperit ca un compus din curcuma numit curcumin poate combate inflamatiile din corp, imbunatati functiile creierului si reduce factorii de risc al bolilor de inima.

MANCARURI SANATOASE PE CARE SA LE CONSUMI

Exista o multime de mancaruri si bauturi delicioase din care sa alegi din aceasta dieta lacto-vegetariana, similara cu dieta mediteraneana, destinata pierderii in greutate.

CE SA MANANCI

Incearca sa incorporezi urmatoarele ingrediente in planul alimentar zilnic:

  • Legume: Rosii, spanac, vanata, frunze de mustar, okra, cepe, pepene amar, conopida, ciuperci, varza si altele
  • Fructe: Inclusiv mango, papaya, rodie, guava, portocale, tamarind, litchi, mere, pepene, pere, prune, banane
  • Nuci si seminte: Caju, migdale, arahide, fistic, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de pepene verde si altele
  • Leguminoase: Fasole mung, fasole neagra, fasole rosie, linte, leguminoase uscate si naut
  • Radacini si tuberculi: Cartofi, morcovi, cartofi dulci, napi, igname
  • Cereale integrale: Orez brun, orez basmati, mei, hrisca, quinoa, orz, porumb, paine integrala, amarant, sorg
  • Lactate: Branza, iaurt, lapte, chefir, unt clarifiat ghee
  • Ierburi si condimente: Usturoi, ghimbir, cardamom, chimion, coriandru, garam masala, paprika, curcuma, piper negru, schinduf, busuioc si altele
  • Grasimi sanatoase: Lapte de cocos, lactate grase, avocado, ulei de cocos, ulei de mustar, ulei de masline, ulei de arahide, ulei de susan, unt clarifiat ghee
  • Resurse de proteine: Tofu, leguminoase, lactate, nuci si seminte

Mesele si gustarile trebuie sa se concentreze pe mancaruri proaspete, integrale, care sunt aromate cu ierburi si condimente.

In plus, adaugarea de legume fara amidon cum ar fi verdeturile, vinetele sau rosiile la mese iti va oferi un plus de fibre care te va ajuta sa te simti satul pentru mai mult timp dupa ce ai mancat.

CE SA BEI

O metoda usoara de a reduce excesul de calorii si zahar e evitarea bauturilor indulcite cu zahar si a sucurilor. Aceste bauturi au un grad ridicat atat de zahar, cat si de calorii, iar acest lucru poate sa-ti afecteze negativ pierderea in greutate.

Optiunile de bauturi sanatoase includ:

  • Apa
  • Apa minerala
  • Ceai neindulcit, incluzand ceaiuri Darjeeling, Assam si Nilgiri

MANCARURI NESANATOASE DE EVITAT

Alegerea mancarurilor si a bauturilor care sunt foarte procesate, pline de zahar sau cu un nivel ridicat de calorii iti poate sabota eforturile de pierdere a greutatii.

Dulciurile, mancarurile prajite si bauturile carbogazoase nu doar ca nu sunt bune pentru pierderea in greutate, dar nu sunt bune nici pentru sanatate in general.

Consumul excesiv al mancarurilor foarte procesate si al celor incarcate cu indulcitori creste riscul bolilor cronice.

De exemplu, consumul zilnic de bauturi indulcite cu zahar cum ar fi bauturile carbogazoase, punci de fructe sau sucuri a fost asociat cu un risc crescut de diabet, obezitate si boli de inima.

In plus, consumul de mancaruri nesanatoase te poate impiedica sa pierzi din grasimi si sa-ti mentii o greutate corporala sanatoasa.

Pentru o sanatate optima, redu urmatoarele mancaruri sau evita-le cu totul:

  • Bauturi indulcite: Bauturi carbogazoase, suc de fructe, ceai indulcit, lassi dulce, bauturi sportive
  • Mancaruri cu continut crescut de zahar: Bomboane, inghetata, biscuiti, budinca de orez, produse de patiserie, prajituri, iaurt indulcit, cereale cu continut crescut de zahar, biscuiti digestivi
  • Indulcitori: Jaggery, zahar, miere, lapte condensat
  • Sosuri indulcite: Dressing de salata cu zahar, ketchup, sos pentru gratar, curry indulcit
  • Mancare bogata in grasimi: Mancare fast food cum ar fi McDonald’s, cartofi prajiti, chipsuri, mancaruri prajite, bhujia
  • Cereale rafinate: Produse care includ paine alba, paste albe, biscuiti
  • Grasimi tras: Margarina, vanaspati, fast food, mancaruri foarte procesate
  • Uleiuri rafinate: Ulei de rapita, ulei de soia, ulei de porumb, ulei din seminte de struguri

Desi e perfect normal sa te rasfeti cateodata cu o gustare, limitarea mancarurilor si a bauturilor de mai sus e ideala pentru sanatate.

CONCLUZIA

Urmarea unei diete indiene lacto-vegetariene e un mod grozav de a pierde din greutate.

Te va ajuta sa reduci mancarurile si bauturile zaharoase, sa mananci mai multe legume si sa-ti cresti consumul de proteine. Adauga exercitii fizice regulate la regim pentru a-ti imbunatati si mai mult sanatatea si pierderea in greutate.

Incorporarea a doar una sau doua dintre mancarurile sau schimbarile de stil de viata mentionate mai sus in rutina ta zilnica te poate ajuta sa fii mai sanatos si mai fericit.

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult