e-mancare.ro

Blog

Carnea de peste – sanatoasa sau toxica?

Pestele este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3, care au proprietatea de a reduce nivelul de colesterol, mentin inima sanatoasa si ajuta chiar si la prevenirea depresiei. De asemenea, pestele este un sortiment de carne cu foarte putine calorii dar delicios în aceeasi masura, si este recomandat în special femeilor gravide, datorita continutului crescut de vitamine (A, D, E, B12), minerale (fosfor, iod, potasiu) si grasimi sanatoase, care nu pot fi sintetizati în organism si trebuie adusi prin alimentatie.

Însa, pe cât de sanatos poate fi, pe atât de periculos si toxic se poate dovedi. Unele sortimente de peste contin cantitati mari de mercur, care poate fi extrem de periculos pentru gravida sau pentru femeile care alapteaza deoarece nou-nascutul este foarte sensibil la acest metal, putând cauza ravagii în sistemul nervos în curs de dezvoltare al unui fetus.

Desi toti pestii contin mercur, unele au cantitati neglijabile si considerate sigure pentru organism. În schimb, pestii mari sunt cei mai periculosi pentru ca traiesc mai mult si acumuleaza pe parcursul timpului cantitati mari din acest metal greu.

Majoritatea sortimentelor de peste pe care le gasim în supermarketuri sunt specii de crescatorie, însa chiar si asa putem profita de efectele sale benefice asupra organismului, cu conditia sa fim informati  din timp despre nivelul de contaminanti si sa alegem cel mai indicat peste, astfel încât balanta sa încline în favoarea acizilor grasi Omega 3 si în defavoarea mercurului.

Top 5 cele mai sanatoase sortimente de pestemacrou (cât mai mic, sub 16 cm), ansoa, hering, sardine, somonul. Acestea ar fi cele mai indicate spre consum în cazul femeilor însarcinate.

Pe urmatoarele locuri se situeaza bibanul de mare, calamarul, calcanul, scoicile, codul, stridiile iar la coada clasamentului, deci în categoria de peste care trebuie evitat se numara rechinul, tonul, macroul mare, pestele spada, homarul si crapul, pentru ca de-a lungul vietii, concentreaza multe toxine în carne. Nu mai are sens sa mentionam merluciul sau pangasiusul, care sunt sortimente de peste cu foarte putini spre deloc acizi grasi Omega 3 si cantitati impresionante de mercur si alte substante toxice.

În privinta consumului de peste, specialistii recomanda minimum 2-3 portii pe saptamâna, însa se pot mânca pâna la 4-5 portii pe saptamâna sau chiar zilnic, pentru a beneficia din plin de grasimile sanatoase si pentru a ne mentine silueta, gratie nivelului caloric scazut din acest tip de carne.

Un alt aspect important îl constituie felul în care gatim pestele. Este important sa retinem ca pane-urile sau pestele prajit în ulei devin adevarate bombe calorice, iar prin uscare si afumare pestele pierde mare parte din acizii grasi Omega 3. De aceea, este indicat sa preparati pestele la cuptor, în folie de aluminiu, la gratar sau la aburi, sa nu adaugati maioneza si alte dressing-uri, nu folositi ulei în cantitati industriale pentru a face o salata de icre, ci mai degraba mâncati-le pe pâine unsa cu putin unt.

De asemenea, înainte sa cumparati pestele, fiti atenti sa aiba ochii stralucitori, carnea ferma si solzii nelipiciosi, pentru ca aceste semne indica faptul ca pestele este proaspat.

 

Sursa: csid.ro

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Placinta rulata cu mere

Placinta rulata cu mere

Reteta placinta rulata cu mere

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult