Pestele este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3, care au proprietatea de a reduce nivelul de colesterol, mentin inima sanatoasa si ajuta chiar si la prevenirea depresiei. De asemenea, pestele este un sortiment de carne cu foarte putine calorii dar delicios în aceeasi masura, si este recomandat în special femeilor gravide, datorita continutului crescut de vitamine (A, D, E, B12), minerale (fosfor, iod, potasiu) si grasimi sanatoase, care nu pot fi sintetizati în organism si trebuie adusi prin alimentatie.
Însa, pe cât de sanatos poate fi, pe atât de periculos si toxic se poate dovedi. Unele sortimente de peste contin cantitati mari de mercur, care poate fi extrem de periculos pentru gravida sau pentru femeile care alapteaza deoarece nou-nascutul este foarte sensibil la acest metal, putând cauza ravagii în sistemul nervos în curs de dezvoltare al unui fetus.
Desi toti pestii contin mercur, unele au cantitati neglijabile si considerate sigure pentru organism. În schimb, pestii mari sunt cei mai periculosi pentru ca traiesc mai mult si acumuleaza pe parcursul timpului cantitati mari din acest metal greu.
Majoritatea sortimentelor de peste pe care le gasim în supermarketuri sunt specii de crescatorie, însa chiar si asa putem profita de efectele sale benefice asupra organismului, cu conditia sa fim informati din timp despre nivelul de contaminanti si sa alegem cel mai indicat peste, astfel încât balanta sa încline în favoarea acizilor grasi Omega 3 si în defavoarea mercurului.
Top 5 cele mai sanatoase sortimente de peste: macrou (cât mai mic, sub 16 cm), ansoa, hering, sardine, somonul. Acestea ar fi cele mai indicate spre consum în cazul femeilor însarcinate.
Pe urmatoarele locuri se situeaza bibanul de mare, calamarul, calcanul, scoicile, codul, stridiile iar la coada clasamentului, deci în categoria de peste care trebuie evitat se numara rechinul, tonul, macroul mare, pestele spada, homarul si crapul, pentru ca de-a lungul vietii, concentreaza multe toxine în carne. Nu mai are sens sa mentionam merluciul sau pangasiusul, care sunt sortimente de peste cu foarte putini spre deloc acizi grasi Omega 3 si cantitati impresionante de mercur si alte substante toxice.
În privinta consumului de peste, specialistii recomanda minimum 2-3 portii pe saptamâna, însa se pot mânca pâna la 4-5 portii pe saptamâna sau chiar zilnic, pentru a beneficia din plin de grasimile sanatoase si pentru a ne mentine silueta, gratie nivelului caloric scazut din acest tip de carne.
Un alt aspect important îl constituie felul în care gatim pestele. Este important sa retinem ca pane-urile sau pestele prajit în ulei devin adevarate bombe calorice, iar prin uscare si afumare pestele pierde mare parte din acizii grasi Omega 3. De aceea, este indicat sa preparati pestele la cuptor, în folie de aluminiu, la gratar sau la aburi, sa nu adaugati maioneza si alte dressing-uri, nu folositi ulei în cantitati industriale pentru a face o salata de icre, ci mai degraba mâncati-le pe pâine unsa cu putin unt.
De asemenea, înainte sa cumparati pestele, fiti atenti sa aiba ochii stralucitori, carnea ferma si solzii nelipiciosi, pentru ca aceste semne indica faptul ca pestele este proaspat.
Sursa: csid.ro