In jurul alimentatiei raw vegan exista foarte multe controverse, dar chiar si asa sunt din ce in ce mai multi oameni care o prefera.
Despre ce reprezinta aceasta si de ce este important sa ai rabdare si sa citesti foarte mult inainte sa adopti un astfel de stil de viata a explicat Ligia Pop, raw food chef.
In ce consta acest tip de hrana?
Pentru inceput ar trebui sa definim ce inseamna conceptul de raw food in lumea larga. Nu este asa cum se asteapta toti si nu va fi niciodata, 100% mancare nepreparata termic, ci este un procent cat mai mare de cruditati, ideal 50-70%, cruditati cat mai proaspete si cat mai locale, si restul de 30-50% alimentatie ori traditionala gatita, ori vegetariana sau vegana, in functie de cum alege fiecare.
Printre raw foodistii din intreaga lume exista o intrebare comuna, si anume: "Ce procent de raw food consumi?" Fiecare om decide acel raspuns pentru el insusi. Bucataria fara foc foloseste ingrediente de origine vegetala combinate cat mai corect din punct de vedere nutritional. Se folosesc legume, vlastari (seminte germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, seminte, nuci, alge marine, superalimente etc.
Denumirea "raw vegan" inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala, ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt:
* Legumele - intr-o varietate cat mai larga si multe frunzoase folosite in salate si sucuri.
* Germenii si vlastarii - seminte germinate de legume crescute in plantute care sunt de 30 de ori mai bogate nutritional decat plantele mature si care sunt surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat.
* Semintele si nucile - surse de proteine complexe si acizi grasi esentiali.
* Fructele in stare naturala sau uscata, dar nu intr-un procent mare.
* Superalimentele, gen algele marine, care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complexi.
Cum ati descoperit acest tip de hrana?
Despre preparate din cruditati am aflat din copilarie, insa prin anii '80 inca nu exista aparatura performanta din ziua de azi cu care se pot face atatea minunatii. Pe atunci, totul era foarte simplu si se rezuma la combinatii de salate si deserturi din seminte incoltite si nuci combinate cu fructe. Fiind de o viata in cautarea unei alimentatii care sa ma faca sa ma simt bine, sa imi mentina sanatatea si sa ma ajute sa imbatranesc gratios, am apelat in timp la tot feluri de alimentatii. In copilarie am fost vreo 10 ani vegetariana, dupa care impreuna cu familia am inceput din nou sa consumam preparate animale, iar mai tarziu iar am devenit din nou vegetariana.
Timpul a trecut si in 2008, fiind in SUA si afland la CNN de Angela Stokes care slabise vreo 70 de kg consumand doar raw food, am inceput singura sa descopar delicioasele preparate raw "moderne", care erau total deosebite de tot ce incercasem in Romania in copilarie. In timp, am descoperit restaurantele raw food si institutele de sanatate, care erau de zeci de ani in America, doar ca eu si sotul meu nu aflasem mai devreme de ele.
Si uite asa a inceput cautarea si perfectionarea mea si totodata dorinta de a impartasi cu romanii de pretutindeni, prin intermediul site-ului, tot ce invatam si aplicam in viata de zi cu zi.
Din 2009 si pana in prezent, am inceput in Romania o campanie intensa de mediatizare, de publicare de articole in reviste si aparitii in diverse televiziuni, prin demonstratii culinare live si video-uri demonstrative, care a ajutat mii de oameni, dar si cele 5 carti ale mele care au venit ca si o completare la tot ce faceam, plus expozitiile noastre din Bucuresti si din tara.
Si uite asa totul a ajuns la amploarea care se afla astazi domeniul de raw food din Romania si ne bucuram ca acest stil de alimentatie ajuta atat de multa lume. Dorinta noastra a fost si este sa nu facem o tara de vegetarieni sau raw foodisti, ci doar sa le amintim oamenilor care au o alimentatie traditionala, ca pot consuma cu placere o cantitate mare de cruditati sub forma unor retete delicioase, sanatoase si care nu ingrasa.
Care sunt avantajele alimentatiei raw vegan?
Introducerea unui procent mare de cruditati intr-o diversitate larga aduce nenumarate beneficii asupra organismului. Marea majoritate a celor care incearca prin alimentatie sa isi aduca o stare de bine in corp de cele mai multe ori se intereseaza de sanatatea intregului: minte, trup si suflet sanatos.
Atunci cand detoxifierea se face pe toate nivelele, toate starile de dinainte de oboseala, moleseala, lipsa energiei sunt inlocuite cu un complex de energie, putere, claritate mentala, stare de bine, liniste interioara, pierderea kilogramelor care sunt in plus, disparitia celulitei, tonifierea pielii, mentinerea unui corp sanatos si incetinirea procesului de imbatranire etc.
Exista dezavantaje?
Dezavantaje exista cand persoana nu este bine informata si nu are o diversitate mare in alimentatie. Cu o alimentatie bazata in mare parte pe cruditati si o paleta larga de ingrediente raw din natura, de cele mai multe ori se rezolva carente mai vechi si asta doar daca exista la baza multa informatie (stiu ca ma tot repet, insa este ceea ce lipseste la multi raw foodisti din Romania). Carente exista in orice alimentatie, fiindca, sa fim seriosi, alimentatia noastra in general este foarte slaba nutritional.
S-a dovedit chiar ca in special cei care consuma multe produse animale au carente majore de calciu, proteine si B12, fiindca acestea nu sunt de calitate in produsele animale din zilele noastre si corpul nu le recunoaste si, implicit, nu le poate folosi.
De aceea, este nevoie de diversitate in orice alimentatie, pentru a preveni si elimina aceste carente. Corpul nostru este ca o banca ce storeaza in timp nutrienti, insa daca alimentatia noastra este mereu slaba in nutrienti aceasta banca este mai mereu aproape goala, de aceea, intervin atat de multe boli chiar si la persoanele tinere.
Cui nu este recomandata?
Celor care nu sunt informati suficient si acest proces de informare poate dura si pana la 5-7 ani. Multi se avanta chiar dupa prima luna sau mai repede, timp in care au citit cateva articole pe diverse bloguri care la randul lor prezinta informatie trunchiata.
Care este cel mai intalnit mit legat de raw vegan?
Ca trebuie sa ai o alimentatie bazata 100% pe raw food, ca altfel nu esti raw foodist. Acest lucru este foarte gresit.
Care este cea mai mare problema in privinta alimentatiei romanilor?
Prea multa mancare gatita, prea multe gratare si uita de cele mai multe ori ca la fiecare masa trebuie sa existe cruditati. Cam de acest lucru incerc eu sa ma ocup, adica sa nu fac o tara de raw foodisti, ci mai degraba, sa ii determin pe cei care au o alimentatie traditionala sa consume si un procent de cruditati, alaturi de mancarea lor, si neaparat sa incerce preparatele raw care sunt extrem de delicioase si sanatoase.
Sursa: ziare.ro