e-mancare.ro

Blog

Ce stim despre COVID-19

Ce este un coronavirus ?
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoaca boala coronavirus COVID-19.

Ce este COVID-19 ?
COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus si aceasta boala nu au fost cunoscute înainte de aparitia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala si tusea uscata. Unii pacienti ar mai putea sa aiba dureri de cap, congestie nazala, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare, cu debut treptat. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt rau. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recupereaza fara a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care sufera de COVID-19 devine grav bolnava si prezinta dificultati de respiratie. Persoanele în vârsta, precum si cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile sa dezvolte o forma grava. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de aceasta boala au murit. Persoanele cu febra, tuse si dificultati de respiratie trebuie sa solicite asistenta medicala.

Cum se raspândeste COVID-19 ?
Oamenii se pot îmbolnavi de COVID-19 de la altii care au virusul. Boala poate fi transmisa de la o persoana la alta prin secretii sub forma de picaturi mici, care sunt raspândite atunci când persoana infectata tuseste sau stranuta. Aceste picaturi se aseaza pe obiectele si suprafetele din jur. Alte persoane se îmbolnavesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafete, apoi atingându-si ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, sa se îmbolnaveasca de COVID-19 daca respira direct secretiile raspândite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta. Acesta este motivul pentru care este important sa stati la mai mult de 1 metru de o persoana bolnava.
OMS evalueaza cercetarile în curs de desfasurare a modului în care COVID-19 este raspândita si va continua sa împartaseasca rezultatele actualizate.

CoVID-19 poate fi transmisa de o persoana care nu are simptome ?
Principala modalitate de raspândire a bolii este prin picaturi expulzate de cineva care tuseste sau stranuta. Riscul de infectie COVID-19 de la cineva care nu prezinta nici un fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezinta doar simptome usoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibila imbolnavirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse usoara fara sa se simta rau.
OMS evalueaza cercetarile în curs de desfasurare a perioadei de transmitere a COVID-19 si va continua sa împartaseasca rezultatele actualizate.

Cine risca sa dezvolte forme severe ale bolii ?
Înca se strâng informatii despre modul în care COVID-19 afecteaza oamenii. Persoanele în vârsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima sau diabet) par sa dezvolte o forma grava de boala, mai des decât celelalte categorii.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19 ?
Nu. Antibioticele nu functioneaza împotriva virusurilor, functioneaza doar pe infectii bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu functioneaza. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicatiilor unui medic pentru a trata o infectie bacteriana.

Exista un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19 ?
Nu înca. Pâna în prezent, nu exista niciun vaccin si niciun medicament antiviral specific care sa previna sau sa trateze COVID-19. Cei afectati ar trebui sa aiba grija pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacientilor se recupereaza datorita îngrijirii primite din faza incipenta.
Posibile vaccinuri si unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordoneaza eforturile de dezvoltare a vaccinurilor si a medicamentelor pentru prevenirea si tratarea COVID-19.
Cele mai eficiente metode de a va proteja pe voi si pe ceilalti împotriva COVID-19 sunt sa va curatati frecvent mâinile, sa va acoperiti gura cand tusiti si sa mentineti o distanta de cel putin 1 metru fata de persoanele care tusesc sau stranuta.

Cateva retete ce merita incercate

Dulciuri/deserturi Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello

Cele mai bune bomboane Raffaello facute acasa! Cremoase, fine, cu migdale, nuci,visine sau chiar ciocolata pentru iubitorii de dulce!

Citeste mai mult

Muraturi & conserve Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata

Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, este o reteta ieftina si o puteti folosi la o multime de preparate

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Desert la pahar cu capsuni si ricotta

Pentru zilele calduroase, un desert rapid si delicios.

Citeste mai mult

Diverse Crackers / saratele cu seminte

Crackers / saratele cu seminte

Reteta saratele/crackers cu seminte, pentru a prepara si pentru a consuma gustari mai sanatoase decat cele din comert

Citeste mai mult

Salate Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu legume

Salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? In ce preparate putem adauga quinoa?

Citeste mai mult

Retete de post Cornulete de post cu gem si nuca

Cornulete de post cu gem si nuca

Reteta cornulete de post cu gem si nuca, reteta simpla cu ulei si apa minerala

Citeste mai mult

Diverse Rondele de mar cu unt de arahide

Rondele de mar cu unt de arahide

Gratie untului de arahide pe care il contine, acesta combinatie este foarte satioasa si iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Citeste mai mult

Salate Salata cu ton si fasole

Salata cu ton si fasole

Fara indoiala, salatele sunt cele mai simple retete atunci cand vine vorba de a profita de o conserva de fasole boale, ce iti va aduce un aport nutritional sporit la cina sau ca o gustare.

Citeste mai mult

Dulciuri/deserturi Biscuiti cu unt de arahide

Biscuiti cu unt de arahide

Reteta Biscuiti cu unt de arahide si ciocolata, biscuiti fragezi si gustosi

Citeste mai mult